Το τελευταίο διάστημα, η Ευρώπη πλήττεται από την χειρότερη ξηρασία των πέντε τελευταίων αιώνων και οι εικόνες που έρχονται από την Γερμανία, τη Βρετανία και πολλές άλλες χώρες είναι αποκαρδιωτικές.
Το γεγονός ότι προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε ανάλογο πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι την έχουμε γλιτώσει. Καλό είναι λοιπόν να πάψουμε σήμερα κιόλας να σπαταλάμε νερό.
Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολύ νερό για τις καθημερινές δραστηριότητές μας.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος κάτοικος της Δύσης χρησιμοποιεί 142 λίτρα την ημέρα, κατά τον Dr. Niko Wanders, επίκουρο καθηγητή Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Αν κάθε ένας από εμάς μπορέσει να μειώσει αυτή την ποσότητα, ιδίως σε μία εποχή όπου η ξηρασία επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας, το όφελος για τα φυσικά αποθέματα της γης θα είναι τεράστιο. Να τι προτείνει ο Dr. Wanders, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική πύλη The Conversation.
1. Προσέξτε πως κάνετε ντους
Το περισσότερο νερό το χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε ντους. Κάθε λεπτό που αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, χάνονται 10 λίτρα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ντους επί 7 λεπτά κατά μέσον όρο, τα μισά λίτρα της ημέρας δαπανώνται σε ένα ντους.
Για να τα μειώσετε, να κλείνετε τη βρύση όση ώρα βάζετε στα χέρια ή στο σφουγγάρι σας σαπούνι και όση ώρα σαπουνίζετε τα μαλλιά ή το σώμα σας. Να την ανοίγετε μόνο για να ξεβγαλθείτε πριν και το μετά το σαπούνισμα. Καλό είναι επίσης να μειώσετε τη διάρκεια του ντους σας. Με την κλιματική αλλαγή έχουν παρέλθει οι εποχές που μπορούσαμε να χαλαρώσουμε στη μπανιέρα.
Βεβαιωθείτε μόνο ότι δεν θα αλλάξετε το ντους με αφρόλουτρο, γιατί θα δαπανάτε ακόμα περισσότερο νερό (τουλάχιστον 80 λίτρα κάθε φορά).
2. Να χρησιμοποιείτε έξυπνα το νερό στον κήπο
Στα χωριά διαθέτουν ακόμα και σήμερα δεξαμενές όπου μαζεύουν το νερό της βροχής τον χειμώνα για να ποτίζουν το καλοκαίρι. Ίσως ήρθε η ώρα να (ξανα)αρχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και στα αστικά κέντρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία δεξαμενή συλλογής ομβρίων υδάτων (βρόχινου νερού).
Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να ποτίζετε τα φυτά σας με ποτιστήρι, αντί να αφήνετε με τις ώρες αναμμένα τα ψεκαστικά. Να θυμάστε επίσης ότι το να ποτίζετε με πόσιμο νερό, είναι απλώς σπατάλη. Τα φυτά είναι πιο ευτυχισμένα με εκείνο της βροχής. Επομένως, αν έχετε πηγάδι στο οικόπεδό σας, ίσως είναι ώρα να το αξιοποιήσετε.
3. Μειώστε τη ροή στο καζανάκι
Με κάθε τράβηγμα, το καζανάκι δαπανά 5 λίτρα νερό. Αν είναι παλαιό μοντέλο, δαπανά 10 λίτρα. Ελέγξτε το δικό σας στο σπίτι και μειώστε τη ροή, τοποθετώντας ειδικό ρυθμιστικό μηχανισμό.
4. Ξαναχρησιμοποιήστε το νερό
Όταν πλένετε φρούτα και λαχανικά, να μαζεύετε το νερό για να ποτίζετε τα φυτά μέσα και έξω από το σπίτι σας.
Εάν έχετε ταχυθερμοσίφωνα, να συλλέγετε αυτό που τρέχει όσο περιμένετε να ζεσταθεί στη βρύση, για να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.
Αν έχετε φουσκωτή πισίνα, προμηθευτείτε μία αντλία που φιλτράρει και ανακυκλώνει το νερό, χωρίς να πρέπει καθημερινά να το αλλάζετε
5. Μάθετε να κλείνετε την βρύση
Να κλείνετε πάντοτε τη βρύση όση ώρα σαπουνίζετε τα χέρια σας, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή/και πλένετε τα πιάτα στο χέρι.
Να την ανοίγετε μόνο για ένα γρήγορο βρέξιμο στην αρχή και για το ξέβγαλμα στο τέλος. Οι αλλαγές αυτές είναι μικρές, αλλά αθροιστικά οδηγούν σε τεράστια εξοικονόμηση νερού, τονίζει ο Dr. Wanders.
6. Να χρησιμοποιείτε όσο νερό χρειάζεστε
Να μην γεμίζετε ολόκληρο τον βραστήρα, για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ.
Να μην πλένετε με μισοάδειο το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Αν πρέπει να το κάνετε, να βάζετε το πιο σύντομο πρόγραμμα
7. Μειώστε το πλύσιμο σε αυτοκίνητο και βεράντες
Ξαναρχίστε να πλένετε το αυτοκίνητό σας με τον πατροπαράδοτο τρόπο: με τον κουβά. Το νερό στον κουβά είναι περίπου 30 λίτρα, ενώ με το λάστιχο ξοδεύουμε περίπου 15 λίτρα το λεπτό.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην πλένετε τις βεράντες σας σπρώχνοντας τη σκόνη και τα φύλλα με το νερό. Να τις σκουπίζετε πρώτα με την σκούπα και ύστερα να τις σφουγγαρίζετε. Ειδάλλως, ξεβγάλτε τες με το νερό του σωλήνα και ύστερα κλείστε το νερό για να σκουπίσετε.