ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ινδικός Ωκεανός: Ποια είναι η μυστηριώδης «βαρυτική τρύπα» – Τι συμβαίνει

Η βαρύτητα στην περιοχή αυτή είναι σημαντικά ασθενέστερη σε σύγκριση με το περιβάλλον της

Ινδικός Ωκεανός: Ποια είναι η μυστηριώδης «βαρυτική τρύπα» – Τι συμβαίνει

Το φαινόμενο αυτό γνωστό ως τρύπα βαρύτητας ή gravity hole έχει προκαλέσει το επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς οι  επιστήμονες εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουν προβληματιστεί από μία περίεργη συμπεριφορά στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού που εκτείνεται σε 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Στη μεγάλη αυτή περιοχή του Ινδικού Ωκεανού που βρίσκεται έως και 106 μέτρα κάτω από το μέσο παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια σημαντική πτώση στη βαρύτητα της Γης.

Η βαρυτική ανωμαλία αυτή προβληματίζει τους επιστήμονες, αν και σε πρόσφατες μελέτες αποκαλύφθηκε ότι προέλευσή αυτηνής έχει να κάνει με γεωλογικές διεργασίες.

Πιο συγκεκριμένα, η βαρύτητα είναι μικρότερη από το μέσο όρο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πίδακες λιωμένων πετρωμάτων που αναδύονται βαθιά κάτω από την Αφρική είναι ο λόγος για το φαινόμενο αυτό. Οι πίδακες αυτοί βρίσκονται στην άκρη ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα.

Η Γη ιδανικά θα είχε ομοιόμορφη βαρύτητα, αλλά δεν είναι μια τέλεια σφαίρα.

Είναι πιο επίπεδη στους πόλους και διογκώνεται στον ισημερινό, προκαλώντας διακυμάνσεις στη βαρύτητα.

Διαφορετικές περιοχές ασκούν διαφορετικές βαρυτικές έλξεις με βάση την κατανομή της μάζας του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα.

Αυτή η πολυπλοκότητα συμβάλλει σε βαρυτικές ανωμαλίες όπως αυτή στον Ινδικό Ωκεανό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.