Στο έλεος της «Ευρυδίκης» βρέθηκε η Σύμη με το νησί να έχει πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Από την ώρα της κακοκαιρίας εξάλλου έχει κοπεί το ρεύμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.
Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς.
Για τρεις ολόκληρες ώρες η βροχή έπεφτε ασταμάτητα δημιουργώντας χείμαρρους οι οποίοι παρέσερναν τα πάντα στο διάβα τους. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα ενώ υπήρξαν και αρκετές καταστροφές.
Μια ημέρα αργότερα οι νησιώτες μετρούν τις πληγές τους ενώ πολλοί έκαναν λόγο ακόμη και για θαύμα που ζουν: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Ξέρετε τι είναι να βλέπεις κόσμο να ουρλιάζει επειδή ο χείμαρρος έσπασε την πόρτα του σπιτιού του και άρχισε να το πλημμυρίζει; Πολλοί ανέβηκαν στις ταράτσες τους και στον πιο ψηλό όροφο και περίμεναν μέχρι να τους απεγκλωβίσουν. Αλλά και στην ταράτσα όσοι ανέβηκαν δεν μπορούσαν να περιμένουν γιατί ο άνεμος ήταν πάρα πολύ ισχυρός» λέει στο ο κ. Σαράντης Κρητικός.
Μάλιστα προσθέτει: «Η βροχή ξεκίνησε από τις 16.00 χτες το απόγευμα και για τρεις ώρες περίπου ήταν τόσο καταρρακτώδης που δεν έμεινε τίποτα όρθιο εδώ στο νησί μας. Όλοι οι χείμαρροι που είναι περιμετρικά της πόλης γέμισαν ξαφνικά απότομα και παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους, αυτοκίνητα και βάρκες. Είναι αδιανόητο να βλέπεις ο χείμαρρος να ξεκολλάει βράχια μεγάλου μεγέθους και να τα ρίχνει πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από τα σπίτια μας κι όλα μαζί να τα παρασέρνει προς τη θάλασσα. Εκεί έπεσαν τουλάχιστον δεκαπέντε οχήματα και κάποιοι θαρραλέοι έφτασαν στο λιμάνι για να βοηθήσουν γιατί φοβήθηκαν ότι μπορεί να υπήρχαν εγκλωβισμένοι τουρίστες μέσα στα οχήματα».
Το δικό του εφιάλτη όπως εκείνος τον έζησε περιγράφει ο κ. Χρυσικός. «Από χτες το απόγευμα δεν έχουμε καθόλου ρεύμα και η νύχτα ήταν μαρτυρική. Έχω δύο μωρά παιδιά και μείναμε βρεγμένοι μέσα στο σκοτάδι χωρίς θέρμανση και φως. Θέλω να πάω στο φαρμακείο να πάρω κάποια φάρμακα για την γυναίκα μου και δεν μπορώ γιατί η πόρτα του σπιτιού μου δεν ανοίγει από τα μπάζα και τους βράχους που παρέσυρε ο χείμαρρος και έμειναν εκεί».
Άλλος κάτοικος του νησιού εξηγεί πώς έσωσε το αυτοκίνητό του. «Γύρισα από τη δουλειά και πρόλαβα να βάλω το αμάξι στο πάρκινγκ του σπιτιού αλλά και εκεί πλημμύρισε.. Αν το άφηνα έξω στο δρόμο όπως κάνω άλλες φορές θα μου το έπαιρνε ο χείμαρρος. Ο κουμπάρος μου, που μένει δίπλα ακριβώς από εμένα έβλεπε το αμάξι του να τρακάρει με άλλα σταθμευμένα οχήματα και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα».
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.
Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.
Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.