ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Παπαδόπουλος (σεισμολόγος) : Θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η Ελλάδα από το τσουνάμι

Παπαδόπουλος (σεισμολόγος) : Θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η Ελλάδα από το τσουνάμι

Στην Κοζάνη είναι συγκεντρωμένα από σήμερα τα βλέμματα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με αφορμή την διοργάνωση του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Safe Kozani 2018» που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 3 Νοεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά 135 εργασίες, προφορικές και πόστερ που προέρχονται από 300 συγγραφείς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων, από συνεργάτες σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΠ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και καθηγητές από Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια που «θεραπεύουν» αντικείμενα διαχείρισης κρίσεων από φυσικά φαινόμενα. Επίσης, συμμετέχουν επιστήμονες από οργανισμούς πολιτικής προστασίας όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Ταιβάν, η Βουλγαρία και η Γαλλία.

12 μεγάλα γεγονότα έπληξαν τον πλανήτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που ως προς το αποτέλεσμά τους δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η περίπτωση της καταστροφής της Φουκοσίμα, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση των κυμάτων της μετανάστευσης του πληθυσμού. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για 12 μεγάλα γεγονότα ή φυσικές καταστροφές που έπληξαν το πλανήτη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις οποίες οι επιστήμονες του ΟΑΣΠ όχι μόνο ήταν παρόντες αλλά – όπως είπε – «τις μελετήσαμε διεξοδικά για να δούμε τι καινούργιο προέκυψε και μπορούμε να πάρουμε ως πληροφόρηση».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, οι σεισμοί σε Λέσβο και Κω, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία, με τους 5000 νεκρούς,ή τον ισχυρό σεισμό των 8,2 R στο Μέξικο Σίτυ.

Για την φωτιά στο Μάτι Αττικής μίλησε για ένα «ακαριαίο φαινόμενο όπου οι ριπές του ανέμου έτρεχαν με 120 χλμ /ώρα», ενώ αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται για το θέμα της εκκένωσης της περιοχής, ή των τυχόν παραλείψεων που μπορεί να υπήρξαν, λέγοντας ότι «για την εκκένωση χρειάζεται ένα σχέδιο που θα πρέπει να πεις στους ανθρώπους προς τα πού θα κατευθυνθούν».

Δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό

Ο κ. Λέκκας, καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα διαθέτουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται με ορατά κα μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ «δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό. Είναι μία σοβαρή παράλειψη την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε», κατέληξε. Μεταφέροντας εμπειρίες από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, ανέφερε την περίπτωση όπου λίγες μέρες μετά τον σεισμό των 8,2 R, όπου ο συναγερμός «μας ειδοποίησε για τον σεισμό που θα ακολουθήσει ευτυχώς όμως ήταν χαμηλής έντασης, αλλά δυστυχώς από τον πανικό που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να προστατευθούν θρηνήσαμε 80 νεκρούς».

Θάρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα μας από το τσουνάμι

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του «Συστήματος Τσουνάμι» της ΟΥΝΕΣΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου γιατί «δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα κάτι, για παράδειγμα, που δεν συναντάς καμία περίπτωση στην Ιαπωνική κοινωνία.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο και αυτό δε θα αφορά μόνο την χώρα μας αλλά και πολλές άλλες της Μεσογείου.

«Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού και εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.

Τέλος, παρουσίασε το δίκτυο των παλιρροιογράφων που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου τα αποτελέσματα των οποίων φθάνουν στο Αστεροσκοπείο και μετά από επεξεργασία, που δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, «έχουμε αποτέλεσμα για την τοποθεσία όπου εκδηλώνεται παλιρροιακό κύμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τα συστήματα του γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνδεδεμένες 17 χώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.