Εποχή των παγετώνων θυμίζουν οι ΗΠΑ σε πολλές πολιτείες εξαιτίας του «κυκλώνα βόμβα» που έχει φέρει τις χειρότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 40 χρόνων.

Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πόλεις έχουν σκεπαστεί από πυκνό χιόνι,ενώ στις ανατολικές ακτές υπάρχουν έντονες πλημμύρες, σε ένα σκηνικό «αποκάλυψης».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα νοικοκυριά σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Τέξας και Κονέκτικατ (μεταξύ άλλων Πολιτειών) που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν φτάσε σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και τους -45 βαθμούς Κελσίου!

Το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, σχεδόν 240 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 70% του πληθυσμού, είχε λάβει προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). Σε πολλές Πολιτείες οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες για τις μετακινήσεις, ωστόσο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βγει στους δρόμους ή σπεύδουν στα αεροδρόμια για να ταξιδέψουν ενόψει των εορτών.


Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην κομητεία Ίρι, εκδόθηκε απαγόρευση μετακινήσεων. «Μένουμε στο σπίτι (…) Δεν μπορώ να δω τίποτα στην άλλη πλευρά του δρόμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένιφερ Ορλάντο, από την πόλη Χάμπουργκ, όπου ισχύει η απαγόρευση.

Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου. Η γυναίκα είπε ότι επειδή ένα αυτοκίνητο έπεσε σε μια κολόνα του ηλεκτρικού, κόπηκε το ρεύμα στην περιοχή για περίπου τέσσερις ώρες.

Προειδοποίηση για πλημμύρες έδωσαν οι αρχές για Νέα Υόρκη, Μασσαχουσέτη και Νιου Τζέρσεϊ, με την Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, να έχει κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι πλημμύρες και ο πάγος που αναμένεται να συγκεντρωθεί από την χιονοθύελλα, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο» προειδοποίησε τους πολίτες.


Ηδη έχει πλημμυρήσει η πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ, η Βοστώνη, ενώ και στην φημισμένη Ατλάντικ Σίτι τα προβλήματα είναι έντονα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και σε Οκλαχόμα, Κεντάκι, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

«Ο κόσμος πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να μην αποτολμήσει να βγει στους δρόμους» είπε το πρωί στο CNN ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ. «Η οικογένειά σας θέλει να σας δει στο σπίτι τα Χριστούγεννα όμως κυρίως θέλει να σας δει ζωντανούς», πρόσθεσε. Λόγω του χιονιού και των ισχυρών ανέμων «μπορεί πολύ γρήγορα να έχουμε συνθήκες χιονοθύελλας», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δρόμους του Κεντάκι. Στην Οκλαχόμα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς «να ακούν τις προειδοποιήσεις» σε τοπικό επίπεδο και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, τονίζοντας ότι η θύελλα αυτή είναι «σοβαρή».

Πολικές θερμοκρασίες στον Καναδά

Χιονοπτώσεις αναφέρονται στις βόρειες ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Οι μετεωρολόγοι όμως λένε ότι το αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό στα νότια και από τα παράλια του Ειρηνικού στα βορειοδυτικά μέχρι τον Ατλαντικό στα ανατολικά.


Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αέριων μαζών: μιας πολύ ψυχρής που προέρχεται από την Αρκτική και μιας τροπικής από τον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό που καθιστά έκτακτες τις συνθήκες είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυτή τη φορά μειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε περίπου 10°C τον πρωί της Παρασκευής αλλά μέχρι το βράδυ θα πέσει στους -10°C. Στο Σικάγο, η θερμοκρασία κυμαινόταν το πρωί γύρω στους -20°C. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν καταγράφονταν επίσης μέχρι τα παράλια του Τέξας.

Ο Καναδάς προετοιμάζεται επίσης για θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές για την εποχή. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην Αλμπέρτα (δυτικά) και το Σασκάτσουαν (κεντρικός Καναδάς) τα θερμόμετρα έδειχναν -40 και -50 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, 280.000 σπίτια σε Κεμπέκ και Οντάριο, είναι χωρίς ρεύμα, ενώ οι συγκοινωνίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Πάνω από 3.500 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μόνο σήμερα σε Καναδά και ΗΠΑ, ενώ 20 δρομολόγια τρένων δεν έγιναν ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!