ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Κ.Λαγουβάρδος για καύσωνα «Κλέων»: 8,2 εκατομμύρια πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C (χάρτης)

Προειδοποίησε για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο

Κ.Λαγουβάρδος για καύσωνα «Κλέων»: 8,2 εκατομμύρια πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C (χάρτης)

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ανέφερε πως 8,2 εκατομμύρια πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Παράλληλα, προειδοποίησε για την κορύφωση του «κύματος» υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο. 

Ειδικότερα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που θα έρθουν αντιμέτωπες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες (Παρασκευή και Σάββατο) είναι: Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα(Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Λάρισα, Πελοπόννησος και Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η παρατεταμένη εξαήμερη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, θα κρατήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ένταση του καύσωνα, όλα δείχνουν ότι στην πρώτη φάση του (Παρασκευή – Σάββατο) στις περισσότερες από τις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 41 ως 43 βαθμούς, αλλά στη δεύτερη φάση του φαινομένου (Κυριακή – Τετάρτη) αναμένεται κάμψη των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Το αίτιο αυτής της αλλαγής είναι η επικράτηση βόρειων βορειοανατολικών ανέμων (μελτεμιών) με ένταση 5 με 7 μποφόρ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, διαφαίνονται:

(α) εξασθένηση των Β-ΒΑ ανέμων και

(β) επάνοδος των υψηλών θερμοκρασιών στα επίπεδα των 41 με 43 βαθμών σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Ο καιρός σήμερα

8,2 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C σήμερα – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.