ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σώσει το δολάριο ως νόμισμα...
prodeals

Καλοκαιρινή κακοκαιρία με ζημιές από κεραυνούς σαρώνει τη χώρα – Έρχεται το Σάββατο και στην Αττική

Η κακοκαιρία του Ιουλίου πλήττει σφοδρά το βόρειο μέρος της Ελλάδας - Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο

Καλοκαιρινή κακοκαιρία με ζημιές από κεραυνούς σαρώνει τη χώρα – Έρχεται το Σάββατο και στην Αττική

Έντονες κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έπληξαν το βόρειο μέρος της Ελλάδας σήμερα, ενώ η κακοκαιρία επηρεάζει αυτή την ώρα και την Εύβοια, όπου λόγω πτώσης κεραυνών προκαλούνται μάλιστα και πυρκαγιές. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο, ενώ θα επηρεαστεί και η Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε να πλήττει τη Θεσσαλονίκη από το μεσημέρι. Οι δρόμοι του κέντρου πλημμύρισαν, ενώ στον Θερμαϊκό πνέουν πολλά μποφόρ που έχουν σηκώσει φουρτούνα.

Τέσσερις φωτιές προκλήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από κεραυνό στην κεντρική και βορεια Εύβοια, ξέσπασαν μία στη Λιχάδα και δύο στο Μακρυμάλλη όπου άμεσα κατασβέστηκαν από την πυροσβεστική.

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την πόλη της Χαλκίδας. Η έντονη βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετοί οι δρόμοι της πόλης και να μετατραπούν σε χείμαρρους.

Που θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στην Αττική.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από σήμερα και θα φέρει φαινόμενα σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

«Και η Αττική, όπως και πολλές ακόμη περιοχές στα ηπειρωτικά, θα επηρεαστούν το Σάββατο. Εκεί που αναμένουμε λίγα ή και καθόλου φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη και το μεγαλύτερο τμήμα των Δωδεκανήσων. Εκεί δεν μας ανησυχεί κάτι», σημειώνει ο διευθυντής ερευνών του meteo.gr.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν αναμένονται έντονα φαινόμενα.

«Γενικά, θα δούμε καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Θέλει προσοχή και λόγω της εποχής, καθώς πολλοί θα είναι έξω ή θα σχεδιάζουν να πάνε σε κάποια παραλία. Ναι μεν δεν θα εμπνεύσει τόσο ο καιρός για έξοδο στις παραλίες, αλλά όσοι πάνε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για οργανωμένη κακοκαιρία και θα έχει συννεφιά από νωρίς. Δεν είναι ένα απλό καλοκαιρινό μπουρίνι, όπου από την ηλιοφάνεια θα έρθει ξαφνικά μια καταιγίδα», σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

«Είναι ένα σύστημα που δεν συνηθίζεται να βλέπουμε στον Ιούλιο. Θα είναι σύντομο μεν, αλλά με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η θερμοκρασία θα πέσει στις περιοχές που θα έχουν νεφώσεις και βροχές. Από την Κυριακή θα δούμε μια βελτίωση και από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στο καλοκαιρινό μοτίβο» λέει καταλήγοντας ο κ. Λαγουβάρδος.

Πού θα έχει καταιγίδες, χαλάζι και… ανεμοστρόβιλους

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 8/7 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 9/7 με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης  που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και πιθανώς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς

– οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια

– οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)

– οι καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της χώρας είναι πιθανό να συνοδεύονται και από ανεμοστρόβιλους

– η σταδιακή ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ώρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως και το Σάββατο 9/7:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.