Εξαιτίας των υψηλών θερμοκασιών στο Μεξικό τουλάχιστον 83 μαϊμούδες, βρέθηκαν νεκρές στην πολιτεία Ταμπάσκο της ακτής του Κόλπου.
Άλλες μαϊμούδες διασώθηκαν από κατοίκους του Μεξικό, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο που έδωσε μάχη για να τα σώσει.
«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», δήλωσε ο δρ. Sergio Valenzuela. «Ήταν άτονα σαν κουρέλια. Πρόκειται για θερμοπληξία».
Ενώ ο βίαιος καύσωνας στο Μεξικό έχει συνδεθεί με το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από το Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους howler, γράφει το Associated Press.
Στην πόλη Tecolutilla, Tabasco, οι νεκρές μαϊμούδες άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή (17.05.2024), όταν μια τοπική εθελοντική ομάδα πυροσβεστών και διασωστών εμφανίστηκε με πέντε από τα πλάσματα στο κρεβάτι του φορτηγού.
Οι συνήθως αρκετά εκφοβιστικές μαϊμούδες howler είναι μυώδεις και μπορεί να έχουν ύψος περίπου 60 εκατοστά, με ουρά πάλι τόσο μακριά. Είναι εξοπλισμένες με μεγάλα σαγόνια και ένα τρομακτικό σύνολο δοντιών και κυνόδοντων.
Κυρίως, όμως, είναι γνωστές για τους βρυχηθμούς τους, που μοιάζουν με λιοντάρια, κάτι που ξεπερνά το μέγεθός τους.
«Οι εθελοντές μου ζήτησαν να εξετάσω κάποια από τα ζώα που είχαν στο φορτηγό τους», δήλωσε ο Valenzuela τη Δευτέρα. «Είπαν ότι δεν είχαν χρήματα και με ρώτησαν αν μπορούσα να το κάνω δωρεάν». Ο κτηνίατρος έβαλε πάγο στα κουτσά χεράκια και τα ποδαράκια τους και τα σύνδεσε με ενδοφλέβιες σταγόνες με ηλεκτρολύτες.
Μέχρι στιγμής, οι μαϊμούδες φαίνεται να αναρρώνουν. Κάποτε ήταν νωθρές και εύκολα διαχειρίσιμες, τώρα βρίσκονται σε κλουβιά στο γραφείο του Valenzuela. «Ανακάμπτουν. Είναι επιθετικές… δαγκώνουν ξανά», τόνισε, εξηγώντας πως αυτό είναι ένα υγιές σημάδι για τα συνήθως μυστικοπαθή πλάσματα.
Τα περισσότερα πάντως δεν είναι τόσο τυχερά. Ο βιολόγος άγριας ζωής Gilberto Pozo μέτρησε περίπου 83 από τα ζώα νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο έδαφος κάτω από δέντρα. Ο αφανισμός ξεκίνησε γύρω στις 5 Μαΐου και κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο.
«Έπεφταν από τα δέντρα σαν μήλα», δήλωσε ο Pozo. «Ήταν σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης και πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά». Ήδη εξασθενημένες, η Pozo λέει ότι οι πτώσεις από δεκάδες μέτρα ύψος προκαλούν πρόσθετη ζημιά που συχνά αποτελειώνει τις μαϊμούδες.
Ο Pozo αποδίδει τους θανάτους σε μια «συνέργεια» παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ζέστης, της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και της υλοτομίας που στερεί από τις μαϊμούδες το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε.