Επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 03-10-2024/1200C.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από νωρίς το απόγευμα σήμερα Παρασκευή (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24). Από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν η δυτική Ελλάδα και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Αναλυτικά:
Α. Παρασκευή (04-10-24)

Από νωρίς το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά (περιοχή Κέρκυρας – Ηπείρου).

Β. Το Σάββατο (05-10-24) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.

β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

Η εξέλιξη του καιρού

Από νωρίς το απόγευμα στα βορειοδυτικά αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκινούν από την Κέρκυρα και την Ήπειρο, εν όψει της κακοκαιρίας Cassandra, και ως αργά το βράδυ θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα δυτικά, πρώτα τη δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και μετά τη δυτική Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει και θα ξεπεράσει τοπικά τους 30 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιοι 5 μποφόρ στο Αιγαίο, στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ιταλίας και των δυτικών Βαλκανίων για τις περιοχές τους έδωσαν στην κακοκαιρία το όνομα «Κασσάνδρα». Σε εμάς οριακά να πούμε ότι «η ουρά» της «Κασσάνδρας» θα επηρεάσει τη δυτική χώρα, στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο που θα δώσει στα δυτικά τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Το Σάββατο και την Κυριακή, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια άστατος καιρός με τα πιο σημαντικά φαινόμενα το πρωί του Σαββάτου στη δυτική χώρα και το απόγευμα στη βορειοανατολική χώρα.

«Κομμένη» στα δύο η χώρα

Την ώρα βέβαια που η κακοκαιρία θα επηρεάζει τη δυτική Ελλάδα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Η θερμοκρασία θα φτάσει δε έως 28 με 30 βαθμούς στην Αθήνα, 26 με 27 στη Θεσσαλονίκη. Αύριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένουμε παροδικές νεφώσεις στην Αττική ίσως βρέξει για λίγο το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη πιο πιθανή η βροχή.

Η αναλυτική πρόγνωση Ζιακόπουλου

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται αργά Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αναφορικά με τους ανέμους, ο συνδυασμός του προαναφερθέντος χαμηλό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας θα προκαλέσει νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια.

Το Σάββατο (5/10), τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν βασικά στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Τα φαινόμενα κατά τόπους στις δυτικές περιοχές της χώρας και την Α. Μακεδονία πιθανώς να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4 βαθμούς.

Την Κυριακή (6/10), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα (7/10), μόνο τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Τρίτη και την Τετάρτη (8 & 9/10), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.