Η αφρικανική σκόνη βρίσκεται σε φάση υποχώρησης μετά το χθεσινό έντονο επεισόδιο, και οι ειδικοί προβλέπουν πλήρη αλλαγή της κατάστασης εντός των επόμενων μίας έως δύο ημερών.
Τα social media γέμισαν με πορτοκαλί εικόνες από το απόκοσμο τοπίο που δημιούργησε η σκόνη, ενώ στα Επείγοντα των νοσοκομείων παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης ασθενών.
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτήθηκαν για το τι περιείχε το κύμα αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τη χώρα από άκρη σε άκρη.
Την απάντηση δίνει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η οποία πέρασε δείγμα αφρικανικής σκόνης από ισχυρό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΑΓΜΕ, «συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες».
Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).
«Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της».
Δείτε εδώ τη φωτογραφία από την ανάλυση του μικροσκοπίου: