Αυτό με την Λιβύη που πήρε όλη την ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ. μέχρι την Κρήτη, να το προσέξουμε. Νομίζω ακολουθεί και η ίδια η Κρήτη σε λίγο...

Θ.Κολυδάς: Εξηγεί το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που «σκέπασε» με ομίχλη την Αττική

Τι αναφέρει σε ανάρτηση του ο διευθυντής της ΕΜΥ για το φαινόμενο

Θ.Κολυδάς: Εξηγεί το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που «σκέπασε» με ομίχλη την Αττική

Μια πυκνή ομίχλη σκέπασε σήμερα τα νότια προάστια της Αττικής, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και περιορισμένη ορατότητα.

Ενώ αρχικά αποδόθηκε στην αφρικανική σκόνη, η πραγματική αιτία ήταν ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, γνωστό ως «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς».

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, εξήγησε τους μηχανισμούς πίσω από το φαινόμενο, που δημιουργείται όταν θερμός αέρας έρχεται σε επαφή με την ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας, προκαλώντας συμπύκνωση υδρατμών.

Δείτε φωτογραφίες με την ομίχλη:

Συγκεκριμένα έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα:

«Mια αναδυόμενη ομίχλη από τη θάλασσα εμφανίστηκε, σήμερα, στα νότια τμήματα της Αττικής αλλά γενικότερα και στην περιοχή του Σαρωνικού και του νοτιοδυτικού Αιγαίου (Μυρτώο Πέλαγος), στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

Το θαλασσινό νερό αυτή την περίοδο είναι κρύο, ενώ η επιφάνεια του εδάφους μπορεί να θερμανθεί αισθητά. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας βρίσκονται περί τους 15-16 και τοπικά 17 βαθμούς Κελσίου».

Εξηγώντας το φαινόμενο ανέφερε:

«Οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην στεριά, ήταν υψηλότερες, ενώ οι άνεμοι στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν θερμό αέρα και όταν ο αέρας ήρθε σε επαφή με την “παγωμένη θάλασσα” κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε απότομα με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίσουν ομίχλη, αντίστοιχη ομίχλη υπήρχε και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η ομίχλη αυτή ονομάζεται “ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς” επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια. Έτσι, σχηματίστηκε αυτή η ομίχλη από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από την ψυχρότερη επιφάνεια του νερού. Απαραίτητος όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.

Εάν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο άνεμος αρχίσει να φυσάει κατά μήκος της ακτής από τη θάλασσα, η ομίχλη της θάλασσας μπορεί να εισχωρήσει στην ενδοχώρα. Όταν μπει στην ενδοχώρα, όμως, θερμαίνεται και έτσι διαλύεται. Γι’ αυτό τον λόγο παρατηρούμε ότι η θαλάσσια ομίχλη μεταναστεύει μόνο 10-20 χλμ. μέσα στην ενδοχώρα προς την περιοχής της Αργολίδας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.