ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Καύσωνας: 8,7 εκατ. πολίτες θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών: Που θα δούμε «45ρια» – 13 περιοχές στο «κόκκινο» για πυρκαγιές

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Καύσωνας: 8,7 εκατ. πολίτες θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών: Που θα δούμε «45ρια» – 13 περιοχές στο «κόκκινο» για πυρκαγιές

Καμίνι αναμένεται ο καιρός και σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου με περιοχές να βλέπουν ακόμα και 45 βαθμούς κελσίου ενώ σε μια πρωτοφανή εικόνα που παρουσιάζει ο χάρτης της Γενικής Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή, ούτε λίγο ούτε πολύ,13 περιοχές στη χώρα είναι στο «κόκκινο», δηλαδή σε κατάσταση συναγερμού για πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Κυριακή 23/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 43-45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Καύσωνας: 8,7 εκατ. πολίτες θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος για πυρκαγιές

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Κυριακή 23/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 3 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλος μέρος της χώρας την Κυριακή 23/07, με έμφαση στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα και το Αιγαίο όπου αναμένεται ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 44 βαθμούς. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

13 περιοχές σε «κόκκινο συναγερμό» σήμερα για κίνδυνο πυρκαγιάς

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής πρόκειται για ένα «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως αυτές που έζησαν Γαλλία και Ιταλία το 2022 αλλά και ό,τι έζησε ο Καναδάς φέτος με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες».

«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες περιοχές στο “κόκκινο”. Οι καταταστάσεις είναι εκρηκτικές η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή» πρόσθεσε ο κ Βαθρακογιάννης.

Ειδικά, δε, για τη Ρόδο, η οποία είναι στις 13 «κόκκινες» περιφέρειες, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ότι η κατάσταση της φωτιάς είναι «δύσκολη».

Οι περιοχές αυτές είναι:

Στη Θεσσαλία: η Λάρισα και η Μαγνησία.

Στη Στερεά Ελλάδα, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Αττική και η Εύβοια.

Στην Πελοπόννησο είναι η Κορινθία και η Αργολίδα, αλλά και μέρος της Αχαΐας, όπως και τη Μεσσηνία και μέρος της Ηλείας.

Στο κόκκινο είναι και η Ρόδος που δοκιμάζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Στην αμέσως χαμηλότερη κλίμακα (4 – Πολύ Υψηλή) είναι η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία, η υπόλοιπη Θεσσαλία, η Κρήτη και τμήματα της Μακεδονίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.