Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, για ποιο λόγο οι γάτες, λατρεύουν να τρώνε τόνο;
Σύμφωνα με μια μελέτη στο Chemical Sences οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γευστικοί κάλυκες των γατών περιέχουν υποδοχείς που εντοπίζουν το umami, το οποίο είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσης και περιγράφεται ως «αλμυρό-κρεατώδες».
Έτσι οι υποδοχείς των γατών έχουν συντονισμένα μόρια που υπάρχουν σε υψηλό επίπεδο στον τόνο και αυτός είναι ο λόγος που τον λατρεύουν.
Σύμφωνα με το science, οι γάτες έχουν μοναδικό ουρανίσκο, ο οποίος δεν μπορεί να γευτεί την ζάχαρη λόγω έλλειψης μιας βασικής πρωτεΐνης.
Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ζάχαρη στο κρέας. Επίσης, οι γάτες έχουν και λιγότερους υποδοχείς για την αίσθηση των πικρών γεύσεων σε σχέση με τους ανθρώπους.
Στον άνθρωπο και σε πολλά άλλα ζώα υπάρχουν δύο γονίδια (Tas1r1 και Tas1r3) που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που ενώνονται μεταξύ τους σε γευστικούς κάλυκες για να σχηματίσουν έναν υποδοχέα που ανιχνεύει το umami.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι γάτες εκφράζουν το γονίδιο Tas1r3 στους γευστικούς κάλυκες τους, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν έχουν και το άλλο γονίδιο. Έτσι έγινε βιοψία στη γλώσσα μιας 6χρονης αρσενικής γάτας που είχε υποβληθεί σε ευθανασία.
Η γενετική αλληλουχία αποκάλυψε ότι οι γευστικοί κάλυκες εξέφραζαν και τα δύο γονίδια Tas1r1 και Tas1r3. Ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι γάτες έχουν όλα τα μοριακά μηχανήματα που χρειάζονται για να ανιχνεύσουν το umami.
Πάντως, από το 1500 π.Χ. οι γάτες απεικονίζονται να τρώνε ψάρια και μέχρι τον Μεσαίωνα σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών (συμπεριλαμβανομένου του τόνου) πιθανότατα από υπολείμματα που άφηναν οι ψαράδες.