Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων και των ανθρώπων μπορεί να συγχρονίζεται όταν κοιτάζονται στα μάτια.
Κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπων, είναι γνωστό ότι η δραστηριότητα των νευρώνων τους συγχρονίζεται, ιδίως στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, υποδεικνύοντας ότι δίνουν προσοχή ο ένας στον άλλον.
Οι ερευνητές λένε ότι παρόμοιο συγχρονισμό μπορεί να προκαλέσει και το αμοιβαίο κοίταγμα μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advanced Science, δείχνει επίσης ότι το χάιδεμα οδηγεί σε συγχρονισμό στην βρεγματική περιοχή, που εμπλέκεται επίσης στην προσοχή.
Καθώς τα κατοικίδια και οι άνθρωποι συνδέονται και εξοικειώνονται περισσότερο μεταξύ τους, λένε οι επιστήμονες, ο συγχρονισμός μπορεί να γίνει ισχυρότερος.
Για τον σκοπό της μελέτης, οι ερευνητές ανέθεσαν 10 σκύλους ράτσας beagle σε άγνωστους ανθρώπους για πέντε ημέρες και ανέλυσαν τα εγκεφαλικά σήματα EEG τόσο των σκύλων όσο και των ανθρώπων.
Για λόγους σύγκρισης, μια ομάδα ελέγχου που περιλάμβανε επίσης ανθρώπους και σκύλους έμεινε κι αυτή στο ίδιο δωμάτιο, αλλά χωρίς να αλληλεπιδρά.
«Η ισχύς του συγχρονισμού αυξάνεται όσο αυξάνεται η εξοικείωση του ζεύγους ανθρώπου-σκύλου στις πέντε ημέρες», δείχνει η μελέτη.
Η ανάλυση δείχνει ότι η ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα είναι εκείνη που οδηγεί, ενώ ο σκύλος ακολουθεί.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όταν ένας άνθρωπος χαϊδεύει τον σκύλο του κινητοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς ο άνθρωπος δίνει μεγάλη προσοχή στο κατοικίδιο με το οποίο συνδέεται συναισθηματικά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η ίδια δραστηριότητα αντικατοπτρίζεται στον εγκέφαλο του σκύλου.
Ωστόσο, ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις, με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, μπορούν να προκαλέσουν στους σκύλους συμπτώματα κοινωνικής δυσλειτουργίας, λένε οι ερευνητές.
Στην περίπτωση αυτών των σκύλων, μπορεί να υπάρχει απώλεια του συγχρονισμού της εγκεφαλικής δραστηριότητας, καθώς και μειωμένη προσοχή κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων.
«Οι σκύλοι με μεταλλάξεις στο γονίδιο Shank3, οι οποίοι αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο συμπληρωματικό ζωικό μοντέλο για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, παρουσιάζουν απώλεια της διαεγκεφαλικής σύζευξης και μειωμένη προσοχή», λένε οι ερευνητές.
Σε αυτήν την περίπτωση, μια εφάπαξ θεραπεία με το ψυχεδελικό LSD μπορεί να αντιστρέψει αυτή τη διαταραχή, σημειώνουν.
«Υπάρχουν δύο επιπτώσεις της παρούσας μελέτης: η μία είναι ότι ο διαταραγμένος διαεγκεφαλικός συγχρονισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τον αυτισμό», δήλωσε ο Yong Zhang, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο.
«Το άλλο είναι ότι το LSD ή τα παράγωγά του θα μπορούσαν ίσως να βελτιώσουν τα κοινωνικά συμπτώματα του αυτισμού», συμπληρώνει.