Πλένετε καθημερινά με σαπούνι και ζεστό νερό το μπολ στο οποίο ταΐζετε το σκυλάκι σας; Σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού το γεμίσετε με φαγητό; Προετοιμάζετε το φαγητό του σε διαφορετικό σημείο απ’ όπου προετοιμάζετε το δικό σας;
Αν απαντήσατε αρνητικά σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου σας και τη δική σας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών σκύλων δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για το τάϊσμα των ζώων συντροφιάς. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς επεδείκνυαν τέτοια αμέλεια για την καθαριότητα, ώστε τα μπολ του ταΐσματος έβριθαν βακτηρίων.
Τα βακτήρια αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα ζώα, καθώς και σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Το συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πρέπει να εκπαιδευθούν στην διαχείριση και την υγιεινή του φαγητού «για να μειωθεί στο ελάχιστο η βακτηριακή μόλυνση των μπολ, ιδίως για τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου».
Τα νέα ευρήματα
Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν στα ερωτήματα των επιστημόνων 417 ιδιοκτήτες σκύλων και σε δείγματα που ελήφθησαν από 68 μπολ των ζώων. Οι απαντήσεις των ανθρώπων αυτών έδειξαν τα εξής:
- Λιγότερο από το 5% (μόλις το 4,7%) γνώριζαν πως υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία και την υγιεινή της παρασκευής φαγητού για κατοικίδια
- Το 33% προετοίμαζαν το φαγητό του σκύλου στις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού των ανθρώπων
- Μόλις το 34% έπλεναν τα χέρια τους μετά το τάϊσμα του σκύλου
- Το 22% είπαν ότι πλένουν το μπολ του σκύλου τους μία φορά την εβδομάδα
- Το 18% είπαν ότι πλένουν το μπολ κάθε τρεις μήνες
- Κάποιοι δήλωσαν πως δεν πλένουν ποτέ το μπολ όπου ταΐζουν τον σκύλο τους
- Μόνο το 12% είπαν ότι πλένουν καθημερινά το μπολ του σκύλου τους
Τι συνιστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες
Οι απαντήσεις αυτές προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη στους ερευνητές. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει ο Κτηνιατρικός Τομέας της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, είναι σαφείς. Μεταξύ άλλων συνιστούν τα εξής:
- Να αρχίζετε και να τελειώνετε το τάϊσμα των κατοικιδίων με καθαρά χέρια. Πριν και μετά την διαχείριση του φαγητού τους και τυχόν λιχουδιών, να σαπουνίζετε με ζεστό νερό τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Μετά από κάθε χρήση να σαπουνίζετε με ζεστό νερό το μπολ του σκύλου και τα εργαλεία σερβιρίσματος της τροφής του
- Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ το μπολ του σκύλου ως εργαλείο σερβιρίσματος. Για το σερβίρισμα να χρησιμοποιείτε καθαρό κουτάλι, φλιτζάνι ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος. Το σκεύος αυτό θα προορίζεται αποκλειστικά για το σερβίρισμα της τροφής του σκύλου.
- Να απορρίπτετε με ασφάλεια την ληγμένη ή αλλοιωμένη τροφή του σκύλου. Να την τοποθετείτε λ.χ. σε σακουλάκι ασφαλείας που θα απορρίπτετε σε κλειστό κάδο απορριμμάτων.
Τι έδειξαν οι αναλύσεις των μπολ
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να διαχειρίζονται την τροφή του κατοικιδίου τους», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Korinn Saker, καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού για την υγιεινή στη διατροφή των κατοικιδίων».
Όπως εξηγεί, τα κατοικίδια και η τροφή τους μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το βακτήριο e.coli και η σαλμονέλα. Η επιμόλυνση του μπολ των ζώων από μεγάλες συγκεντρώσεις αυτών των βακτηρίων μπορεί να τους προκαλέσει βαριά διάρροια. Αντίστοιχα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο στους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους.
Η Dr. Saker και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα από τα μπολ 68 σκύλων που ανήκαν σε 50 από τους εθελοντές της μελέτης τους. Η δειγματοληψία έγινε μία εβδομάδα αφότου οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
- Η ομάδα Α τηρούσε μόνο τις οδηγίες της FDA για την ασφαλή διαχείριση του φαγητού των κατοικιδίων
- Η ομάδα Β τηρούσε τις οδηγίες της FDA που αφορούσαν και την υγιεινή των ανθρώπων.
- Η ομάδα C δεν τηρούσε καμία οδηγία
Σε σύγκριση με τα μπολ της ομάδας C, τα μπολ των δύο άλλων ομάδων είχαν πολύ χαμηλότερο βακτηριακό φορτίο. Ακόμα λιγότερα, δε, είχαν όσα μπολ σαπουνίζονταν με ζεστό νερό και όχι με κρύο ή με χλιαρό.