Ένα ακόμη περιστατικό -από τα πολλά που έχουν καταγραφεί- σημειώθηκε τα ξημερώματα Κυριακής στο νησί της Σύρου και αφορά στη δηλητηρίαση ενός σκύλου από φόλα και τον παρ’ ολίγον θάνατό του.
Το σκυλάκι που έπεσε στην «παγίδα» στάθηκε τυχερό καθώς οι κτηνίατροι του νησιού το έσωσαν τελευταία στιγμή.
Το τοπικό μέσο ήρθε σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του άτυχου σκυλάκου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «τώρα όλα είναι καλά» και θέλησε να ευχαριστήσει την κτηνίατρο που βοήθησε τον μικρό τους φίλο να σωθεί από τη δηλητηρίαση.
Κακούργημα η θανάτωση και ο βασανισμός ζώων – Αντιμέτωποι με κάθειρξη έως 10 ετών
Οι αλλεπάλληλες βάναυσες θανατώσεις και οι απάνθρωπες κακοποιήσεις ζώων και ειδικά κατοικίδιων, που είδαν το φώς της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν την Πολιτεία στην αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.
Έτσι, από την 6η Νοεμβρίου 2020 και μετά όποιος θανατώνει ή βασανίσει ζώο είναι αντιμέτωπος με κακούργημα και οι προβλεπόμενες ποινές είναι κάθειρξη έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή 500 ευρώ.
Ο νομοθέτης του περασμένου έτους επέφερε τροποποιήσεις στο προϊσχύων νομοθετικό πλαίσιο του 2012 (νόμος 4039/2012) και του 1981 (νόμος 1197/1981) για την προστασία των τετράποδων.
Ειδικότερα, με το νόμο 4745/2020 στο 2 άρθρου 1 του ν. 1197/1981, προστίθεται παρ. 2α που έχει ως εξής: «2α. Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) ως εκατό (100) ευρώ».
Παράλληλα, το άρθρο 55 του νόμου 4745/2020 αντικατέστησε το άρθρο 16 του νόμου 4039/2012 ως εξής:
«α) Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 9, απαγορεύεται:
αα) η κακοποίηση και η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και
αβ) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός».
Επίσης, το 2020 με τον ίδιο νόμο 4745/2020 προβλέφθηκα αντικαταστάσεις διατάξεων στο νόμο 1197/1981, που προβλέπουν μεγαλύτερες ποινές και χρηματικά πρόστιμα.
Εισαγγελική προστασία στην κακοποίηση των ζώων
Παράλληλα, με το νόμο 4745/2020 αναβαθμίστηκαν οι εισαγγελικές αρμοδιότητες και ο εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει κάποιο κακοποιημένο ζώο ή ζώο συντροφιάς από το παραβατικό άτομο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπάρχει εδώ και χρόνιο αντεισαγγελέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των ζώων.
Έτσι, με το νόμο 4745/2020, το άρθρο 19 του νόμου 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 19 Συμπληρωματικές διατάξεις προστασίας των ζώων
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.