Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το άγχος στον ιδρώτα και την αναπνοή του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν τέσσερα σκυλιά του Μπέλφαστ, οι Treo, Fingal, Soot και Winnie και 36 άτομα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από τους συμμετέχοντες πριν και μετά την εκτέλεση δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ανέφεραν μόνοι τους τα επίπεδα άγχους τους πριν και μετά τις εργασίες και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο τα δείγματα στα οποία η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός των ατόμων ήταν αυξημένα.

Τα σκυλιά διδάχτηκαν πώς να αναζητούν μια μυρωδιά και να ειδοποιούν τους ερευνητές για το σωστό δείγμα. Στη συνέχεια, τα στρεσαρισμένα και χαλαρά δείγματα εισήχθησαν στη μελέτη, αλλά οι ερευνητές δεν γνώριζαν εάν θα υπήρχε διαφορά στη μυρωδιά που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα σκυλιά.

Σε κάθε συνεδρία δοκιμής, κάθε σκύλος λάμβανε ένα χαλαρό δείγμα και ένα δείγμα στρες από ένα άτομο, το καθένα με διαφορά τεσσάρων λεπτών από το άλλο. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να ειδοποιήσουν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα άγχους κάθε ατόμου.

Η Clara Wilson, υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου εξήγησε ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι εμείς οι άνθρωποι παράγουμε διαφορετικές μυρωδιές μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής μας όταν είμαστε αγχωμένοι και οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τη διαφορά στο άρωμα μας όταν είμαστε χαλαροί, ακόμα κι ας μην μας γνωρίζουν».

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις για να ανιχνεύσουν το ανθρώπινο άγχος. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και παρέχει στοιχεία ότι οι σκύλοι μπορούν πραγματικά να μυρίσουν το άγχος μόνο από την αναπνοή και τον ιδρώτα τους, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κατά την εκπαίδευση σκύλων θεραπείας ή βοηθείας», πρόσθεσε η Wilson.

«Μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση ανθρώπου-σκύλου και πώς οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύουν και να αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις», επεσήμανε η Wilson.

«Η μελέτη μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο την ικανότητα των σκύλων να χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να δουν τον κόσμο», είπε η Wilson.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE και η μελέτη διεξήχθη από τους Clara Wilson και Kerry Campbell από το School of Psychol.