Τα σκυλιά έχουν μια συνήθεια να γλείφουν τις πατούσες τους μετά από την βόλτα τους, ωστόσο αν το κάνουν σε έντονο βαθμό και μάλιστα καθημερινά, τότε πρόκειται πιθανότητα για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ποιοι είναι, όμως, οι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι γλείφουν τις πατούσες τους;

Τραυματισμός: Ορισμένοι σκύλοι ενδέχεται να έχουν τραυματιστεί στην πατούσα τους από ένα γυαλί στο δρόμο ή κάποιο άλλο αντικείμενο, ή να έχουν πατήσει αγκάθι, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να τους έχει τσιμπήσει κάποιο έντομο.

Δερματική πάθηση: Ένας επιπλέον λόγος που οι σκύλοι γλείφουν τις πατούσες τους μπορεί να οφείλεται σε δερματική πάθηση (δερματίτιδα). Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι, όταν εκτίθενται σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη των λουλουδιών, η μούχλα, τα υφάσματα, ακόμη και τρίχωμα άλλων κατοικίδιων.

Μπορεί επίσης να αναπτύξουν βακτηριακή λοίμωξη που συνοδεύεται συνήθως από κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο. Επίσης, ενδέχεται να εμφανίσουν τροφική αλλεργία, λόγω κάποιας πρωτεΐνης στην τροφή τους, που επηρεάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Παράσιτα: Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και άλλα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο σώμα του σκύλου, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών του. Έτσι, μπορεί, όχι μόνο να γλείφει τις πατούσες τους, αλλά και να τις δαγκώνει.

Επίσης, οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν ψώρα από μύκητες και ακάρεα.

Πόνος: Οι καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να αναγκάσουν έναν σκύλο να γλείφει επανειλημμένα την άρθρωση του, ως μέθοδο ανακούφισης.

Επίσης, μερικοί σκύλοι αναπτύσσουν κύστες στους θύλακες των τριχών, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους, οι οποίες, όταν σπάσουν, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες.

Άγχος ή πλήξη: Μερικοί σκύλοι μπορεί να γλείφουν τα πόδια τους προκειμένου να ανακουφιστούν όταν αισθάνονται άγχος (άγχος αποχωρισμού, αλλαγές στην ρουτίνα).

Επίσης, ορισμένοι σκύλοι αναπτύσσουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν την συγκεκριμένη συνήθεια.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας γλείφει τις πατούσες του σε υπερβολικό βαθμό, θα πρέπει να εντοπίσετε ποια είναι η αιτία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, ειδικά αν εστιάζει μόνο στο ένα πόδι του, είναι να ελέγξετε τις πατούσες του. Παρατηρήστε αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός (σπασμένο νύχι) ή αν έχει κοπεί και έχει σχηματιστεί ουλή ή πληγή.

Το να σκουπίζετε τακτικά τις πατούσες του τετράποδου φίλου σας, μετά από την βόλτα στο πάρκο, είναι μια μέθοδος πρόληψης από αλλεργίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας επιμένει να γλείφει τα πόδια του, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.