ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κρήτη: Ποτάμι στην περιοχή του Καρτερού γέμισε νεκρά ψάρια – Τι λένε οι ειδικοί (βίντεο)

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο ποταμός δεν έχει μολυνθεί

Κρήτη: Ποτάμι στην περιοχή του Καρτερού γέμισε νεκρά ψάρια – Τι λένε οι ειδικοί (βίντεο)

Νεκρά ψάρια, σε κατάσταση σήψης, εντοπίστηκαν από κατοίκους, σε ποτάμι στην περιοχή του Καρτερού στην Κρήτη.

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Πέρα από την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια από την περιοχή για λόγους υγιεινής αλλά και αισθητικούς.

Δείτε το βίντεο:

Όπως εξηγεί στο «Cretalive» ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ. Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό, όπως και τον Αποσελέμη, είναι η ανοξία.

«Τους χειμερινούς μήνες, λόγω τρικυμίας, το νερό του ποταμού ενώνεται με τη θάλασσα, έτσι εισέρχονται στον ποταμό ψάρια.

Όταν, όμως, έρχεται το καλοκαίρι, ο ποταμός, όπως ο Αποσελέμης και άλλα μικρά ποτάμια, δεν έχει πια σύνδεση με τη θάλασσα με αποτέλεσμα τα ψάρια να παγιδεύονται στα νερά του.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το νερό ζεσταίνεται, είναι στάσιμο, δεν υπάρχει κίνηση για να οξυγονωθεί, και το περιβάλλον γίνεται υποξικό.

Παράλληλα, τα φυτά που έχει το νερό, το φυτοπλαγκτόν παράγει πολλή βιομάζα, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο χωρίς να παράγουν νέο, έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό πέφτουν.

Με λίγα λόγια, τα ψάρια παθαίνουν ασφυξία και πεθαίνουν», ανέφερε.

Σε ερώτηση του «Cretalive» αν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, ο επιστήμονας απαντά πως ο ποταμός δεν έχει μολυνθεί.

Βέβαια, θα είναι σκόπιμο, οι Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια.

«Αν θέλουν οι αρμόδιοι να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα, που στον Καρτερό δεν είναι συνηθισμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία μόνιμη εγκατάσταση με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα παρέχει οξυγόνο στο νερό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λειτουργεί σαν ανεμιστήρες που αερίζουν το ποτάμι», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.