Ένα κοπάδι από όρκες, όχι μόνο προσπάθησε να βυθίσει γιοτ στα στενά του Γιβραλτάρ, αλλά το ακολούθησε ακόμη και μετά την καταστροφή του πηδαλίου του.
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Οι όρκες, γνωστές και ως «φάλαινες-δολοφόνοι», έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν μια μυστηριώδη ασυνήθιστη συμπεριφορά επιτιθέμενες σε πλεούμενα.
Από τον Ιούλιο του 2020 έχουν αναφερθεί 774 περιστατικά, εκ των οποίων τα 505 περιλάμβαναν επαφή μεταξύ των θαλάσσιων θηλαστικών και των σκαφών, σύμφωνα με την Atlantic Orca Working Group (GTOA).
Μετά από τέτοιες επιθέσεις τα σκάφη κρίθηκαν μη αξιόπλοα, ενώ σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις βυθίστηκαν.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όρκες έχαναν τον ενδιαφέρον τους για τα σκάφη μετά την καταστροφή των πηδαλίων τους.
Ωστόσο, κατά την πιο πρόσφατη επίθεση, το βράδυ της 24ης Μαΐου, το κοπάδι φαλαινών συνέχισε να ακολουθεί το σκάφος ακόμη και μετά τη ζημιά που του προκάλεσε.
Ακόμη, παραμένει ασαφές αν η συμπεριφορά τους αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στο μοτίβο επιθετικότητας των φαλαινών κατά σκαφών, ή πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
«Δεν έφυγαν μετά την καταστροφή του πηδαλίου», αναφέρει η ιστιοπλόος Εϊπριλ Μόγες, που ήταν στο Mustique την ώρα του περιστατικού.
Το πλήρωμα του σκάφους εντόπισε τις όρκες γύρω στις 9:30 το βράδυ. «Δεν πέρασε πολλή ώρα από τη στιγμή που άρχισαν να χτυπούν πάνω στο πηδάλιο, με τη δύναμή τους να το τραντάζει βίαια κι εμάς να νιώθουμε τη δόνηση στο κατάστρωμα», ανέφερε η Μπόγες.
Μετά το σπάσιμο του πηδαλίου, οι όρκες φάνηκαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους και να απομακρύνονται από το σκάφος. Όμως, 20 λεπτά μετά επέστρεψαν, περικυκλώνοντάς το ξανά. «Μετά από περίπου μία ώρα χτυπημάτων, το πηδάλιο ήταν πλέον ξεκάθαρα κατεστραμμένο και το σκάφος άρχισε να βάζει νερά», πρόσθεσε η Μπόγες.
Το πλήρωμα ενημέρωσε την ακτοφυλακή, που ρυμούλκησε το σκάφος έως το λιμάνι του Μπαρβάτε, στην Ανδαλουσία. Ομως, ακόμη και τότε, ο όρκες παρέμειναν συνεχίζοντας να το ακολουθούν. «Συνέχισαν να μας ακολουθούν έως ότου αποβιβαστήκαμε», εξήγησε η ιστιοπλόος.
Οι επιστήμονες του GTOA, που καταγράφουν τις ασυνήθιστες επιθέσεις των θαλάσσιων θηλαστικών ανοιχτά των ιβηρικών ακτών, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν η νέα συμπεριφορά σηματοδοτεί κάποια αλλαγή «στρατηγικής».
Ισπανοί αξιωματούχοι και ερευνητές από την οργάνωση Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν δορυφορικούς καταγραφείς για να παρακολουθήσουν τις έξι όρκες που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις.
«Χάρη στα GPS που έχουν τοποθετηθεί ή θα τοποθετηθούν στις όρκες και στα μοντέλα προβλέψεων, έχουμε κάποιες μεταβλητές που μας επιτρέπουν να βλέπουμε πού βρίσκονται τα ζώα. Το 100% των επιθέσεων που σημειώθηκαν από τον Μάρτιο έως σήμερα θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί απλώς και μόνο μέσω ενημέρωσης», λέει ο Renaud de Stephanis, πρόεδρος της CIRCE.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.