ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα έρευνα: Οι αράχνες τελικά κοιμούνται και μάλιστα όπως και ο άνθρωπος

Τα ευρήματα τής έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα

Νέα έρευνα: Οι αράχνες τελικά κοιμούνται και μάλιστα όπως και ο άνθρωπος

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις λεγόμενες αράχνες άλτες (Jumping spiders) της οικογένειας Salticidae, τοποθετώντας κάμερες νυκτός πλέον υποστηρίζουν πως οι αράχνες κοιμούνται και μάλιστα να κουνούν τα πόδια τους και να τρεμοπαίζουν τα μάτια τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο υπνικό μοτίβο των ανθρώπων. 

Οι ερευνητές περιέγραψαν το μοτίβο αυτό ως «κατάσταση ύπνου τύπου REM». Στους ανθρώπους, ο ύπνος REM (rapid eye movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, είναι μια ενεργή φάση ύπνου όταν μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και η οποία συνδέεται με τα όνειρα.

Εκτός από ανθρώπους, η εμπειρία του ύπνου REM έχει παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, όπως κάποια πτηνά και θηλαστικά. Ωστόσο, πλάσματα όπως οι αράχνες άλτες δεν είχαν παρατηρηθεί οπότε δεν ήταν γνωστό αν είχαν ανάλογο μοτίβο ύπνου, εξηγεί η Ρέσλερ, εξελικτική βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Κοντσάντζ στη Γερμανία.

Τα ευρήματα τής έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Ρέσλερ και η ομάδα της άρχισαν να ερευνούν τη συμπεριφορά των αραχνών, όταν τις ανακάλυψε να κρέμονται από τους ιστούς τους στα δοχεία στα εργαστήρια τις νύχτες. Προσφάτως πρόσθεσε και κάποιες αράχνες άλτες στη μελέτη, ένα κοινό είδος με τριχωτό καφέ κορμό και τέσσερα ζεύγη μεγάλων ματιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κινήσεις των αραχνών κατά τη διάρκεια της νύχτας ομοίαζαν με τον ύπνο REM άλλων ειδών, όπως σκύλων και γάτων. Και αυτό συνέβαινε σε τακτικούς κύκλους, όπως ακριβώς στα μοτίβα ύπνου των ανθρώπων.

«Ήταν το πιο ασυνήθιστο πράγμα που έχω δει ποτέ» παραδέχεται η Ρέσλερ.

Όπως εξηγεί ο Πάουλ Σάλμπλε, εξελικτικός βιολόγος στο Χάρβαρντ και συν-συντάκτης της έρευνας, πολλά είδη ανάλογα των αραχνών δεν έχουν κινούμενα μάτια και γι’αυτό καθίσταται δύσκολη η σύγκριση των κύκλων ύπνου.

Ωστόσο, αυτές οι αράχνες άλτες είναι θηρευτές που κινούν τον αμφιβληστροειδή τους ώστε να αλλάζουν οπτική καθώς κυνηγούν, σημειώνει ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολείπεται, ωστόσο, να διαπιστωθεί αν οι αράχνες κοιμούνται τυπικά ενώ βρίσκονται σε θέση ξεκούρασης, διευκρινίζει η Ρέσλερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.