Σε ένα ενδιαφέρον θαλάσσιο εύρημα, κάμερες που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της τάφρου Τόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό απαθανάτισαν σπάνια πλάνα ενός μυστηριώδους πλάσματος της βαθιάς θάλασσας με εξαιρετικά μακριά, αγκαθωτά χέρια. 

">

Το βίντεο, που γυρίστηκε σε βάθος 3.300 μέτρων, προσφέρει μια σπάνια ματιά σε ένα από τα πιο άπιαστα κεφαλόποδα του ωκεανού. Το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια καλαμαριού bigfin (Magnapinna) η οποία  περιλαμβάνει χταπόδια και σουπιές που ξεχωρίζουν λόγω των μοναδικά μακρών χεριών τους, καθώς μπορούν να εκτείνονται σε αρκετά μέτρα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Ocean Conservancy, αυτού του είδους τα μαλάκια κατοικούν σε πολύ βαθιά σημεία και μεγάλα κενά του ωκεανού που φτάνουν μέχρι και τα 6.100 μέτρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που διαθέτουμε στα χέρια μας, καταγράφηκε από ερευνητές κατά την εξερεύνηση της τάφρου Τόνγκα. Σύμφωνα με τον Alan Jamieson, καθηγητή και επιστήμονα βαθιάς θάλασσας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ο οποίος συνέλεξε το παρόν δείγμα, ήταν αποτέλεσμα καθαρής τύχης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πάντα ελπίζουμε να δούμε αυτό το είδος ζώου», δήλωσε ο Jamieson στο Live Science. «Τα καλαμάρια Bigfin δεν είναι κάτι που θα ψάχναμε ενεργά, είναι ένα είδος που βασίζεται στο ότι τα συναντάμε τυχαία».