Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες που έκαναν μελέτη για τα σεξουαλικά όργανα των ερπετών, τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σε προηγούμενες έρευνες τα όργανα αυτά είχαν εκληφθεί λανθασμένα ως αρωματικοί αδένες ή ως εκδοχές υποανάπτυκτου πέους.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες – hemiclitores – που χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.
«Τα θηλυκά γεννητικά όργανα παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ένα ζευγάρι πέους που εκτρέπεται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Σε πολλά είδη, μάλιστα καλύπτονται από αγκάθια ή αγκίστρια.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μέγκαν Φόλγουελ, δήλωσε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα θηλυκά γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα.
«Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις», είπε.
«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα – μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά», πρόσθεσε η Φόλγουελ.
Πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια θανατηφόρα οχιά, στην οποία το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα «σαν καρδιά».
«Ήμουν τυχερή που στην οχιά η κλειτορίδα ήταν αρκετά εμφανής», είπε η επιστήμονας.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σεξουαλικά όργανα «έχουν λειτουργική σημασία στο ζευγάρωμα» στα φίδια.
Οι ερευνητές μελέτησαν την ανατομία 10 φιδιών από εννέα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων ήταν πύθωνες και οχιές.