Δεν είναι και τόσο αισιόδοξες οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, προειδοποιώντας πως εάν δεν βελτιωθεί μέχρι το 2030, τότε κινδυνεύει η υγεία 4,8 δισεκατομμυρίων ατόμων.

Όπως εξηγεί ο ΟΗΕ, αρκετές ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, όπως η χολέρα και η σχιστοσωμίαση, παραμένουν ευρέως διαδεδομένες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα των οικιακών και αστικών λυμάτων υφίσταται επεξεργασία πριν από την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, η βιομηχανία και η γεωργία είναι συχνά μεγάλοι ρυπαντές των υδάτων. Η αυξημένη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τα μη επεξεργασμένα λύματα στην άρδευση, ρυπαίνουν τα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, η βιομηχανία σε πολλές περιοχές εξακολουθεί να απορρίπτει τα απόβλητα απευθείας στα υδάτινα ρεύματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, μόνο το 27% των βιομηχανικών λυμάτων επεξεργάζεται με ασφάλεια, όπως αποκαλύπτουν δεδομένα που προκύπτουν από 22 χώρες.