AddThis Website Tools

Τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cardiovascular Research, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους είναι μια μεγάλη και αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία. Η Επιτροπή Lancet για τη Ρύπανση και την Υγεία τεκμηρίωσε ότι η ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων στον κόσμο σήμερα.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση ήταν υπεύθυνες για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2015 που αποτελεί το 16% όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη.

«Η μόλυνση του εδάφους είναι λιγότερο ορατός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τον βρώμικο αέρα», δήλωσε ο συγγραφέας καθηγητής Thomas Münzel του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Mainz στη Γερμανία.

«Αλλά πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι ρύποι στο έδαφος μπορεί να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία μέσω ορισμένων μηχανισμών, όπως η φλεγμονή και η διαταραχή του φυσικού ρολογιού του σώματος», πρόσθεσε.

Ως ρύπανση του εδάφους ορίζεται η μόλυνση του εδάφους σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από τις κανονικές από απόβλητα ανθρώπινης προέλευσης που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος. Οι ρύποι του εδάφους περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα και τοξικές οργανικές χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα, βιολογικά παθογόνα και πλαστικά απόβλητα.

Το έδαφος είναι σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία με διάφορους τρόπους. Περίπου το 78% της μέσης κατά κεφαλήν κατανάλωσης θερμίδων παγκοσμίως προέρχεται από καλλιέργειες που καλλιεργούνται απευθείας στο έδαφος και ένα άλλο σχεδόν 20% προέρχεται από χερσαίες πηγές τροφίμων που βρίσκονται στο έδαφος. Το έδαφος είναι επίσης μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών που λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο για την απομάκρυνση των ρύπων από το νερό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ της ρύπανσης του εδάφους και της ανθρώπινης υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι το μολυσμένο χώμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και διαταράσσοντας το ρολόι του σώματος (κιρκάδιος ρυθμός).

«Αν και η ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα και η συσχέτισή της με καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ιδιαίτερο πρόβλημα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς οι πληθυσμοί τους είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι σε αυτούς τους περιβαλλοντικούς ρύπους, αποτελεί πρόβλημα για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο λόγω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης και των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και της πρόσληψης αυτών των βαρέων μετάλλων με φρούτα, λαχανικά και κρέας», ανέφερε η μελέτη.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τη συνδυασμένη επίδραση πολλαπλών ρύπων του εδάφους στις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς σπάνια εκτιθέμεθα μόνο σε έναν τοξικό παράγοντα», είπε ο καθηγητής Münzel.

«Απαιτείται επειγόντως έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα νανοπλαστικά και μικροπλαστικά μπορούν να ξεκινήσουν και να επιδεινώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, φαίνεται λογικό να φοράτε μάσκα προσώπου για να περιορίσετε την έκθεση στη σκόνη που φυσάει από τον άνεμο, να φιλτράρετε το νερό για να αφαιρέσετε τους ρύπους και να αγοράσετε τρόφιμα που καλλιεργούνται σε υγιές χώμα», διευκρίνισε ο Münzel.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!