Μια νέα ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από τα πλαστικά ανακαλύφθηκε σε θαλασσοπούλια. Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ότι πάσχουν από την ασθένεια, η οποία ονομάζεται «plasticosis», έχουν ουλές στο πεπτικό σύστημα από την κατάποση αποβλήτων, σύμφωνα με επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Είναι η πρώτη καταγραφή των παθολογικών επιπτώσεων που προκαλούνται ειδικά από πλαστικά σε άγρια ζώα, λένε οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian.

Η μόλυνση από τα πλαστικά είναι τόσο σαρωτική που η δημιουργία ουλών ήταν ευρέως διαδεδομένη σε διάφορες ηλικίες πτηνών, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Materials.

Τα νεαρά πτηνά βρέθηκαν να έχουν την ασθένεια και πιστεύεται ότι οι νεοσσοί έτρωγαν τα πλαστικά από τους γονείς, που την έφερναν κατά λάθος με την τροφή τους.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Δρ Άλεξ Μποντ και η Δρ Τζένιφερ Λέιβερς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μελέτησαν ένα συγκεκριμένο είδος θαλασσοπουλιού (flesh-footed shearwaters) από το νησί Λόρντ Χάου της Αυστραλίας, για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του προσλαμβανόμενου πλαστικού και του πρώτου μέρους του στομάχου ενός πουλιού.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πουλί, τόσο περισσότερες ουλές είχε. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληναριακών αδένων του αρχικού μέρους του στομάχου. Η απώλεια αυτών των αδένων μπορεί να κάνει τα πτηνά να γίνουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους να χωνεύουν την τροφή και να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες.

Οι ερευνητές ονόμασαν τη νόσο plasticosis για να καταστήσουν σαφές ότι προκλήθηκε από πλαστικό στο περιβάλλον.

Όταν τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού, διαπίστωσαν, αυτό δημιουργεί φλεγμονές στο πεπτικό τους σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλές και παραμόρφωση των ιστών, επηρεάζοντας την πέψη, την ανάπτυξη και την επιβίωση.

Φυσικά, υλικά που βρέθηκαν στο στομάχι των πτηνών, όπως ελαφρόπετρες, δεν προκάλεσαν τα ίδια προβλήματα, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την ασθένεια αυτή ως ειδικά προκαλούμενη από το πλαστικό.

Ο Μποντ, αρμόδιος για τα πτηνά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε: “Ενώ αυτά τα πουλιά μπορεί να φαίνονται υγιή εξωτερικά, δεν είναι καλά εσωτερικά. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη φορά που ο ιστός του στομάχου διερευνάται με αυτόν τον τρόπο και δείχνει ότι η κατανάλωση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα αυτών των πτηνών”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV