Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που σημειώθηκε χθες Σάββατο, οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, οι ειδικοί έκρουσαν παράλληλα το «καμπανάκι» του κινδύνου για τη μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών, που ως αποτέλεσμα θα έχουν να πεθάνουν ακόμη περισσότερα παιδιά.
Ακόμη 57 θάνατοι καταγράφηκαν στο Πακιστάν από τις πλημμύρες, οι 25 από τους οποίους αφορούσαν παιδιά. Την ίδια ώρα οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στη χώρα, λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού.
Η συντονιστική ομάδα που έχει συσταθεί για να οργανώσει τις προσπάθειες ανακούφισης και αρωγής των πληγέντων συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο Ισλαμαμπάντ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ.
Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του βόρειου Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα, οι οποίες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 441 παιδιά.
Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.
Το μεγάλο ποσοστό των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς τουλάχιστον το ένα τρίτο των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι παιδιά, εγείρει σοβαρές ανησυχίες.
Την Παρασκευή (2/9) η Unicef ανακοίνωσε ότι και άλλα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν τώρα στο Πακιστάν λόγω της έλλειψης καθαρού, πόσιμου νερού.
«Τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθούν γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως διάρροια, χολέρα, δάγκειος πυρετός και ελονοσία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Φάντιλ της Unicef.
«Κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν πολύ περισσότερα παιδιά», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησαν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πληγέντες που αναζητούν τροφή και κατάλυμα.
Πριν τις καταστροφικές πλημμύρες, το Πακιστάν επλήγη από τέσσερα κύματα καύσωνα και πολλές δασικές πυρκαγιές, δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια της συνεδρίασης της συντονιστικής ομάδας, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.
«Το 2022 έφερε το Πακιστάν αντιμέτωπο με μερικές σκληρές αλήθειες για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Άχταρ Ναουάζ.
«Φέτος δεν ζήσαμε άνοιξη, αντιμετωπίσαμε τέσσερα κύματα καύσωνα τα οποία προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.
Οι πυρκαγιές αυτές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις πεύκων, όχι μακριά από τις περιοχές που τώρα βρίσκονται κάτω από το νερό.
Στο Μπαλουτσιστάν έπεσε 436% περισσότερη βροχή από όση πέφτει κατά μέσο όρο την εποχή των μουσώνων τα τελευταία 30 χρόνια.
Στην επαρχία αυτή οι καταστροφές είναι εκτεταμένες, με το σιδηροδρομικό δίκτυο και πολλούς δρόμους να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση.
Στο Πακιστάν έπεσε κατά 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, φτάνοντας τα 390,7 χιλιοστόμετρα. Η επαρχία Σιντχ, με 50 εκατομμύρια κατοίκους, επλήγη περισσότερο από όλες, με 464% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο τριακονταετίας.
Στη χώρα έχει σταλεί βοήθεια από διάφορα κράτη, με την πρώην πτήση που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία να προσγειώνεται χθες Σάββατο το πρωί στο Ισλαμαμπάντ. Αλλά η μεγαλύτερη οργάνωση αρωγής του Πακιστάν επεσήμανε ότι ακόμη υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους δεν έχει φτάσει βοήθεια.
Ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Πακιστάν, ο Άχσαν Ικμπάλ, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κρίση, τονίζοντας ότι οι πλημμύρες είναι η χειρότερη καταστροφή της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Αρχικά το κόστος των ζημιών είχε εκτιμηθεί στα 10 δισ. δολάρια, αλλά εξακολουθούν να αποτιμώνται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.