Συγκλονίζει η υπόθεση θανάτου ενός 48χρονου στον Πύργο Ηλείας, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα αράχνης και οι γιατροί του κέντρου δηλητηριάσεων καταλήγουν στο γεγονός πως ο άνδρας κατέληξε έπειτα από τσίμπημα καφέ αράχνης – «Καφέ Ερημίτισσα», κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Προς το παρόν, όμως, για τον θάνατό του υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι σαφή στοιχεία που να καταλήγουν στην ακριβή αιτία θανάτου του.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Α.Σαραντοπούλου, για το δάγκωμα της εν λόγω αράχνης δεν υπάρχει αντίδοτο και αν το θύμα δεχθεί την επίθεση, θα εκδηλωθεί ραγδαία επιδείνωση μέσα στις επόμενες 72 ώρες.
«Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Είμαστε συγκλονισμένοι» είπε συγκεκριμένα.
Τα βασικά για τις αράχνες
Καταρχάς όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο, το οποίο το χρησιμοποιούν επιθετικά για να προκαλέσουν παράλυση στο θήραμά τους και αμυντικά όταν νιώσουν κάποια απειλή.
Κάποιες αράχνες διαθέτουν ισχυρό δηλητήριο, αλλά οι περισσότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Το σώμα τους καλύπτεται από χνούδι-τρίχες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο.
Διαθέτουν κλωστικές θηλές, με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.
Γενικά, οι αράχνες είναι ωφέλιμες καθώς μπορούν να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων, όπως μύγες και κουνούπια.
Αράχνες: Τα 14 πιο συνηθισμένα είδη
Brown recluse spider – Καφέ αράχνη «ερημίτης»
Πρόκειται για αράχνες μεγέθους από 10 έως 15 χιλιοστά και όπως υποδηλώνει το όνομα είναι χρώματος καφέ.
Το δηλητήριο τους είναι επικίνδυνο όμως σπάνια προκαλεί ζημιά λόγω της εξαιρετικά μικρής ποσότητας που αποδεσμεύουν κατά το δάγκωμα.
Πυρετός, σπασμοί, φαγούρα, ναυτία και μυϊκός πόνος είναι μερικά από τα συμπτώματα τσιμπήματος καφέ αράχνης.
Σε ακραίες περιπτώσεις, τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση ζωντανών κυττάρων.
Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται επώδυνες ανοιχτές πληγές που αργούν να επουλωθούν.
Πιθανολογείται πως μια τέτοια καφέ αράχνη τσίμπησε τον 48χρονο που έχασε τη ζωή του στην Ηλεία.
Cross Orbweaver – Araneus diadematus
Το χρώμα τους κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως πολύ σκούρο γκρι. Διαθέτουν άσπρα σημάδια στο επάνω μέρος που σχηματίζουν σταυρό.
Οι συγκεκριμένες αράχνες είναι πολύ συνηθισμένες, ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα. Δεν είναι επιθετικές και συνήθως δαγκώνουν μόνο αν ξαφνιαστούν π.χ αν την αρπάξει κάποιος απότομα.
Το δάγκωμα τους επιφέρει πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα που διαρκούν μερικές ημέρες.
European Nursery Web Spider – Pisaura mirabilis
Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τον αυγόσακο που κουβαλάνε τα θηλυκά. Διαθέτουν λεπτό κορμό και μακριά πόδια.
Είναι δηλητηριώδεις, όμως δεν συνηθίζουν να επιτίθονται σε ανθρώπους παρά μόνο στα θύματα τους. Είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδειχθούν τα τσιμπήματα τους θανατηφόρα για τον άνθρωπο.
Goldenrod Crab Spider- Misumena vatia
Είναι μικροσκοπικές καθώς το μέγεθος τους φτάνει έως τα 10 χιλιοστά και συνήθως είναι κίτρινες ή άσπρες. Έχουν ένα χαρακτηριστικό περπάτημα «κάβουρα» καθώς μετακινούνται πλαγίως.
Το δηλητήριο τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ το τσίμπημα τους ενδεχομένως να μη διαπεράσει καν το δέρμα μας.
Walnut Orbweaver – Nuctenea umbratica
Οι αράχνες αυτές είναι πλατιές, το πολύ έως 15 χιλιοστά και χρώμα που κυμαίνεται σε αποχρώσεις του καφέ, κόκκινου, γκρι και μαύρου.
Το δηλητήριο τους είναι ελαφρώς τοξικό και χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός για την αποτροπή πιθανών απειλών.
Οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα μικρά θηλαστικά μπορεί να παρουσιάσουν μικρό ερεθισμό ή ελαφρά δυσφορία σε περίπτωση δαγκώματος.
Pink Crab Spider – Thomisus onustus
Έχουν τριγωνικό σώμα και φτάνουν έως τα 11 χιλιοστά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ροζ, κίτρινο, άσπρο ή πράσινο.
Είναι άκακες και θεωρούνται «του σπιτιού» καθώς τρώνε μύγες και κουνούπια.
Radiated Wolf Spider- Hogna radiata
Πολύ συνηθισμένο είδος αράχνης που συναντάται σε κάθε περιβάλλον, κυρίως κάτω από πέτρες, βράχους ή ξύλα.
Οι αράχνες αυτές μπορούν να δαγκώσουν αν νιώσουν κίνδυνο, αλλά δεν βγάζουν πάντα δηλητήριο. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Τα συμπτώματα του δαγκώματος είναι ήπια και περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο και ήπιο πόνο.
Wasp Spider – Argiope bruennichi
Οι αράχνες αυτές μοιάζουν με σφίγγα, καθώς έχουν μαύρες και κίτρινες ρίγες σε όλο τους το σώμα εκτός από τα πόδια.
Παρά τον έντονο χρωματισμό τους, οι αράχνες αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν είναι επιθετικές και δαγκώνουν μόνο αν νιώσουν πως απειλούνται σοβαρά.
Napoleon Spider – Synema globosum
Διαθέτουν μεγάλο στρογγυλό κορμό συνήθως σε κόκκινες, κίτρινες ή ασπρόμαυρες αποχρώσεις.
Η αράχνη αυτή μπορεί να προκαλέσει τοξικές αντιδράσεις ποικίλης σοβαρότητας. Ωστόσο, οι τοξίνες αυτές στοχεύουν κυρίως τα θηράματα και τους θηρευτές τους και συνήθως δεν είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο.
Tropical Tent web Spider – Cyrtophora citricola
Συνήθως καφέ με γκρι τρίχες, ενώ δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιοστά σε μέγεθος. Σχηματίζουν αποικίες, συχνά σε κορμούς δέντρων.
Είναι δηλητηριώδεις αλλά όχι για τον άνθρωπο, με το τσίμπημα τους να επιφέρει μόνο μια μικρή ενόχληση.
Half-edged Wall Jumping Spider – Menemerus semilimbatus
Αυτό το είδος αράχνης είναι συνήθως σε καφέ και γκρι χρωματισμούς με άσπρο τρίχωμα. Συναντώνται κυρίως σε επίπεδες επιφάνειες όπως φράχτες.
Θεωρούνται πανέξυπνες και πολλοί τις προτιμούν για κατοικίδια καθώς είναι ακίνδυνες.
Marbled Cellar Spider – Holocnemus pluchei
Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τα μακριά, λεπτά και εύθραυστα πόδια τους που διαθέτουν ασπρόμαυρες ρίγες. Συνήθως βρίσκονται σε υπόγεια και αποθήκες.
Αν και διαθέτουν δηλητήριο, είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο καθώς δεν έχουν την δύναμη να τον δαγκώσουν.
Triangulate Combfoot – Steatoda triangulosa
Μικροσκοπικές αράχνες με μέγεθος από 3 έως 6 χιλιοστά, συνήθως καφέ με πορτοκαλί. Θεωρούνται αράχνες «του σπιτιού» και τρώνε ψύλλους, μυρμήγκια και άλλα έντομα.
Δαγκώνουν αν νιώσουν κίνδυνο, αλλά το δηλητήριο τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός.
«Μαύρη Χήρα» της Μεσογείου
Η «Μαύρη Χήρα», η οποία είναι δηλητηριώδης, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά και δεν θα βρεθεί εύκολα μέσα σε σπίτια, αλλά σε βράχια, στα οποία θα φτιάξει τον ιστό της, που δεν θα εγκαταλείψει.
Σε περίπτωση που σας έχει τσιμπήσει αράχνη «μαύρη χήρα» και έχετε πόνο ή άσχημες παρενέργειες, τότε ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης.
Τα συμπτώματα, μετά την ενδοφλέβια χορήγηση του αντίδοτου, θα υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Επειδή το αντίδοτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να χορηγηθεί με προσοχή.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορείτε να αναγνωρίσετε τη «Μαύρη Αράχνη» είναι το γυαλιστερό μαύρο σώμα και τα μακριά πόδια, η κόκκινη κοιλιά σε σχήμα κλεψύδρας και το συνολικό μήκος σώματος που φτάνει τα 2,5 cm.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.