Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί πως η «η υγεία των υδάτων της Ευρώπης δεν είναι καλή», αφού σύμφωνα με όσα δήλωσε «Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου σειρά προκλήσεων που απειλούν την ασφάλεια των υδάτων της Ευρώπης».
«Μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση των οικοτόπων, η υπερβολική χρήση του γλυκού νερού και η ρύπανση αποτελούν βασικές απειλές. «Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου προκλήσεις», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Λίνα Ίλα Μόνονεν, τονίζοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των υδάτων της Ευρώπης.
Μόνο το 37 τοις εκατό των σωμάτων επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης πέτυχαν «καλή» ή «υψηλή» οικολογική κατάσταση, ένα μέτρο για την υγεία των υδάτινων οικοσυστημάτων, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ. Εν τω μεταξύ, μόνο το 29% των επιφανειακών υδάτων πέτυχε «καλή» χημική κατάσταση κατά την περίοδο 2015-2021, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης -η πηγή του περισσότερου πόσιμου νερού στην ήπειρο- τα πήγαν καλύτερα, με το 77% να απολαμβάνει «καλή» χημική κατάσταση. Η καλή χημική κατάσταση σημαίνει ότι το νερό είναι απαλλαγμένο από υπερβολική ρύπανση από χημικά συστατικά και τοξικές ουσίες όπως PFAS και μικροπλαστικά.
Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση -όπως η καύση άνθρακα και οι εκπομπές αυτοκινήτων- καθώς και η γεωργική βιομηχανία, της οποίας τα απόβλητα μολύνουν το έδαφος. «Η ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να αυξήσει τη χρήση πιο βιώσιμων βιολογικών και αγροοικολογικών πρακτικών, συνοδευόμενων από κίνητρα και αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες», αναφέρει η έκθεση.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ανέλυσε 120.000 επιφανειακά υδάτινα σώματα και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών υπογείων υδάτων σε 19 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη του να μειώσουν στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030.
«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών μας και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ζωτικός πόρος είναι ανθεκτικός και ασφαλής για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Ίλα Μονονεν.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, και η υπερβολική χρήση των πόρων γλυκού νερού επιβαρύνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, τα παράκτια ύδατα και τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης «όπως ποτέ πριν», ανέφερε ο ΕΟΠ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης νερού και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ανέφερε.