Τα τοξικά ψάρια συγκεντρώνονται σε κάποιον χώρο και αποτεφρώνονται σε ειδικούς κλίβανους, με συνέπεια μέσα από αυτή τη διαδικασία οι αλιείς στη μεγαλόνησο να έχουν καταφέρει να σώσουν τις περιουσίες τους.
Με την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, η Κρήτη και συνολικότερα η χώρα μας μπορεί να μειώσει δραστικά τους πληθυσμούς του, όπως τονίζει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο Κύπριος επιστήμονας Αντώνης Πέτρου, ιδιοκτήτης και διευθυντής περιβαλλοντικής εταιρείας και ειδικός στα θέματα αλιευτικών ερευνών στην Κύπρο, όπου και εφάρμοσαν την επιδότηση των ψαράδων για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που παραδίδουν στο κράτος.
Η επιδότηση των Κύπριων ψαράδων ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλου. Τα τοξικά ψάρια συγκεντρώνονται σε κάποιον χώρο και αποτεφρώνονται σε ειδικούς κλίβανους, με συνέπεια μέσα από αυτή τη διαδικασία οι αλιείς στη μεγαλόνησο να έχουν καταφέρει να σώσουν τις περιουσίες τους, τις οποίες και κατέστρεφαν οι λαγοκέφαλοι όσο υπήρχε ο υπερπληθυσμός τους σε προηγούμενα χρόνια!
«Όταν ξεκίνησε το επιδοτούμενο ψάρεμα του λαγοκέφαλου, ίσχυε η τιμή των 3 ευρώ ανά ψάρι. Τώρα μιλάμε πια για 3 ευρώ ανά κιλό. Στην ουσία τον ψαρεύουν και τον πουλάνε στο κράτος. Τα χρήματα της επιδότησης δίνονται από το Ταμείο Αλιείας, με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του ψαριού που καταστρέφει τα δίκτυα των ψαράδων. Είναι ένα είδος ψαριού που δεν μπορεί να το πουλήσει κανένας. Δεν έχει καμία χρησιμότητα ως ψάρι. Αντίθετα προκαλεί ζημιές. Γι’ αυτό και οδηγείται σε κανονικούς κλίβανους που καίνε και τα άλλα ζωικά υποπροϊόντα», δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” ο Αντώνης Πέτρου.
«Το κράτος καλεί τους ψαράδες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Τι κάνουν; Φτιάχνουν ομάδες. Όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουν μια ομάδα που είναι υπεύθυνη να μαζεύει τους λαγοκέφαλους και να τους συγκεντρώνει στους καταψύκτες και όταν μαζευτούν αρκετά ψάρια, τα παραδίδει στον κλίβανο για να καταστραφούν».
Στο σημείο αυτό, ο Αντώνης Πέτρου επισημαίνει ότι μπορεί να προκύπτει ένα καλό μεροκάματο για τους ψαράδες που ψαρεύουν τους λαγοκέφαλους, ωστόσο υπάρχει από την πλευρά του κράτους μία καθυστέρηση στην πληρωμή της επιδότησης.
«Πληρώνουν τους ψαράδες κάθε δύο ή τρεις μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα. Ασκούνται πιέσεις προς το κράτος, προκειμένου τα χρήματα να δίνονται αμέσως», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρου.
Καταλήγοντας, ο Κύπριος επιστήμονας επισημαίνει επίσης ότι, εκτός από τον λαγοκέφαλο, ένα ακόμη ψάρι που προκαλεί ζημιές στις περιουσίες των ψαράδων είναι το λεοντόψαρο, το οποίο όμως χρησιμεύει και στον άνθρωπο αφού μπορούμε και το τρώμε.
«Το λεοντόψαρο μαγειρεύεται και είναι και πολύ νόστιμο, και τρώγεται και ωμό και σε ένα σωρό συνταγές! Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τον λαγοκέφαλο», λέει συγκεκριμένα. Στην ερώτησή μας αν μπορεί κανείς να μιλήσει για πρόκληση οικολογικής καταστροφής με το κυνήγι του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου, ο κ. Πέτρου δηλώνει κατηγορηματικά: «Το αντίθετο συμβαίνει. Η υπεραλίευση σε αυτά τα είδη είναι κάτι καλό. Διότι δεν έχουν θηρευτές. Δεν τα τρώει κάτι, αλλά οι πληθυσμοί τους μόνο μεγαλώνουν. Μάλιστα, το λεοντόψαρο είναι πολύ λαίμαργο ψάρι. Τρώει τα πάντα. Καθαρίζει ό,τι βρει στη θάλασσα. Καθαρίζει όλα τα μικρά ψαράκια και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.