Οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο βρίσκονται πλέον στο αίμα των ζώων σχεδόν σε όλες τις ηπείρους της Γης, αποκάλυψε νέα έρευνα, αποτυπώνοντας τα ευρήματα σε χάρτη.
Η ανάλυση αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο οι τοξικές αυτές ουσίες πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) δηλητηριάζουν πλάσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν ήδη συνδεθεί με ηπατική νόσο, καρκίνο, στρες στα νεφρά, εμβρυϊκές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.
Γνωστά ως «αιώνια χημικά», επειδή δεν διασπώνται, τα PFAS έχουν βρεθεί σε άλογα, σκύλους, τίγρεις της Σιβηρίας, πάντα, θαλάσσια λιοντάρια, αγριόχοιρους, ενυδρίδες, ακόμη και στρείδια.
Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε περισσότερες από 100 πρόσφατες μελέτες, αποκάλυψε ότι οι αιώνιες χημικές ουσίες μπορεί να έχουν βλάψει περισσότερα από 330 είδη άγριας ζωής σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω της ατμόσφαιρας υποδηλώνει ότι ακόμη και είδη, που βρίσκονται μακριά από βιομηχανικές πηγές, έχουν πιθανώς μολυνθεί.
Περίπου 120 διαφορετικά είδη ενώσεων PFAS βρέθηκαν στο αίμα των ζώων, σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι πολύ υψηλότερος.
Ποιοι οργανισμοί έχουν μολυνθεί
Κίνδυνοι
Ορισμένοι τύποι χημικών ουσιών PFAS – ιδίως το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) – έχουν συνδεθεί με καρκίνο, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία και νόσο του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων διαταραχών υγείας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν, καθώς και τα μικρά παιδιά, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το PFAS, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την αναπαραγωγική και υγεία.
Πώς τα χημικά μεταφέρονται σε νερό και τρόφιμα
Τα PFAS είναι τεχνητές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ελαιοαπωθητικά και υδατοαπωθητικά, για επικαλύψεις σε μαγειρικά σκεύη, χαλιά και υφάσματα.
Αυτές οι χημικές ουσίες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, δεν διασπώνται όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον και συνεχίζουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
Τα χημικά PFAS μπορούν να μολύνουν τις παροχές πόσιμου νερού κοντά σε εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται.
Μόλυνση από PFAS έχει ανιχνευθεί στο νερό κοντά σε εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πυρόσβεσης, όπου χρησιμοποιείται αφρός που περιέχει PFAS.
Εισέρχονται επίσης στην παροχή τροφίμων μέσω υλικών συσκευασίας τροφίμων και μολυσμένου εδάφους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.