Τώρα, εμένα γιατί αντί να μου μυρίζει άνοιξη μου «μυρίζουν» εκλογές;

Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στις ιδιωτικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι επιδόσεις της χώρας

Στην τελευταία θέση η Ελλάδα στις ιδιωτικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα για μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή υποχώρησαν το 2023, σε επίπεδα χαμηλότερα και από το 2010.

Συγκεκριμένα, ανήλθαν στο 0,17% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 15 χρόνια ήταν 0,19%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2020, όταν οι επενδύσεις έφτασαν στο 0,32%.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,55% το 2023. Η χώρα συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, μαζί με την Κύπρο (0,06%) και την Ιρλανδία (0,09%), ενώ άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Βουλγαρία (0,28%) και η Ρουμανία (0,52%), πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ιδιωτικές επενδύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έφτασαν τα 95,3 δισ. ευρώ το 2023, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,55% του ΑΕΠ της ΕΕ. Μεταξύ 2005 και 2016, οι επενδύσεις αυτές διατηρήθηκαν σταθερές γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ, πριν σημειώσουν άνοδο, κορυφώνοντας στο 0,64% το 2021. Ωστόσο, το 2022 και το 2023 παρουσίασαν μια μικρή πτώση, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 0,56% και 0,55% αντίστοιχα.

Οι υψηλότερες επενδύσεις σε μέτρα

Το 2023, η Λιθουανία και η Δανία ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων για τον μετριασμό στην κλιματική αλλαγή, με 1,5% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν η Λετονία και η Σουηδία με 1,2% του ΑΕΠ.

Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή ήταν κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.