Τα νέα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει και τελικά εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς ποια από αυτά τρώγονται και ποια είναι η προέλευσή τους;
Από ότι φαίνεται υπάρχουν εισβολικά είδη στις ελληνικές θάλασσες που μπορούν να αλιεύονται καθώς το κολλαγόνο τους ή άλλα στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Κάποια από τα νέα είδη είναι τα εξής και έχουν πάρει το όνομά τους από τους αλιείς:
- αγριόσαλπα
- λαγοκέφαλος
- σαρδελόγαυρος
- τρομπέτα
- λεοντόψαρο
- μαύρος Γερμανός
- ζαβογαρίδα Ερυθράς
- φεγγαροκάβουρας
- ταινιοπαλαμίδα
- μαύρη φούσκα
- μαυρολοχίας
- κουτσομουρόλουτσος
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αλλόχθονων ή ξενικών ειδών που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο έχει φτάσει σχεδόν τα 1.000 είδη! Σύμφωνα με δημοσίευση του 2018, έχουν καταγραφεί 214 αλλόχθονα είδη και άλλα 62 που η προσέλευσή τους είναι άγνωστη.
Τι απέγιναν οι μωβ μέδουσες
Πέρσι το καλοκαίρι, εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των λουόμενων, καθώς ήταν αδύνατο το κολύμπι σε αρκετές παραλίες της χώρας. Πολλοί από αυτούς, ήταν οι άτυχοι που δέχθηκαν τα τσιμπήματά τους, τα οποία είναι οδυνηρά και πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία.
Τελικά, όμως, εγκατέλειψαν σιγά σιγά τις ελληνικές θάλασσες μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.