Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος της ζωής τους. Κάτι που συμβαίνει και στις φάλαινες. Αλλά τι γίνεται όταν συμβεί το μοιραίο; Σε σπάνιες περιπτώσεις οι φάλαινες ξεβράζονται σε κάποια ακτή, αλλά το πιο συχνό φαινόμενο είναι αυτό που ονομάζεται «whale fall» δηλαδή κάτι σαν «πτώση της φάλαινας».
Και τι σημαίνει; Αυτό που καταλάβατε. Το σώμα της καταλήγει στον πάτο κάποιου ωκεανού. Και αυτό σημαίνει πως τα πτωματοφάγα πλάσματα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη θα ετοιμαστούν για ένα μεγάλο φαγοπότι.
Δεν είναι γιατί απλά θα φάνε και θα φύγουνε. Θα δημιουργηθεί μια διαρκής πηγή τροφής για το συγκεκριμένο οικοσύστημα, όπου η οποιαδήποτε τροφή δεν βρίσκεται και πολύ εύκολα.
Όταν η φάλαινα πεθάνει, μπορεί να επιπλέει για λίγες ημέρες αλλά τελικά το πτώμα της θα βυθιστεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο παχιά πλάσματα του πλανήτη, με αποθηκευμένο λίπος, με τα σώματά τους να θέλουν χρόνο για να αποσυντεθούν, μια διαδικασία που είναι έτσι κι αλλιώς πιο αργή στα βαθιά κρύα νερά του ωκεανού.
Οι «έκπτωτες φάλαινες» λοιπόν, προσφέρουν στα οικοσυστήματα στα οποία προσγειώνονται τροφή που διαρκεί για αρκετό καιρό.
Ακόμα και ο σκελετός της μπορεί να γίνει σπίτι για πολλούς οργανισμούς. Είναι δύσκολο να δεις το φαινόμενο. Οι επιστήμονες θεωρούν τυχερούς τους εαυτούς τους αν τύχει να ανακαλύψουν κάποιο παράδειγμα του φαινομένου. Από το οποίο μπορούν να τραφούν μικρόβια του βυθού, χταπόδια, χέλια, καβούρια και πολλά άλλα πλάσματα. Η φύση άλλωστε έχει φροντίσει για όλα. Έτσι δεν είναι;