SOS λόγω της κλιματικής αλλαγής εκπέμπουν οι ειδικοί του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού τονίζοντας πως τις επόμενες δεκαετίες ολόκληρες περιοχές δεν θα είναι κατοικήσιμες λόγω ακραίας ζέστης.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της COP27, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) υπενθύμισαν σε κοινή έκθεσή τους ότι ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα επερχόμενα κύματα καύσωνα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αριθμός νεκρών.
Οι οργανώσεις υπογράμμισαν ότι υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία όσοι εκτίθενται σε ακραία ζέστη και υγρασία δεν μπορούν να επιβιώσουν και ότι υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία οι κοινωνίες δεν μπορούν πλέον να προσαρμοστούν.
«Με βάση την τρέχουσα πορεία, τα κύματα καύσωνα ενδέχεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα σωματικά και κοινωνικά όρια στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, κυρίως σε περιοχές όπως το Σάχελ, η νότια Ασία και η νοτιοδυτική Ασία», επεσήμαναν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτή η κατάσταση θα σημάνει δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, μετακινήσεις πληθυσμών και επιδείνωση των ανισοτήτων», προειδοποίησαν οι οργανισμοί.
Σύμφωνα με την κοινή τους έκθεση, σχεδόν παντού όπου είναι διαθέσιμα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, οι καύσωνες αποτελούν τον πιο θανατηφόρο μετεωρολογικό κίνδυνο.
Σκοτώνουν ήδη χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και θα γίνουν ακόμη πιο θανατηφόροι καθώς επιτείνεται η κλιματική αλλαγή, σημειώνει στην έκθεση ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) και ο Τζέιγκαν Τσαπαγκέιν γενικός γραμματέας της IFRC.
Τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για κάποιες από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η έκθεση υπενθυμίζει τον βαρύ απολογισμό του καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, και το κύμα καύσωνα στη Ρωσία το 2010 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.
Οι ειδικοί προβλέπουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω της ακραίας ζέστης «που ως το τέλος του αιώνα θα μπορούν να συγκριθούν με το σύνολο των καρκίνων».