Μια σημαντική ανακάλυψη προέκυψε από τα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού – ένα τεράστιο πλάσμα με 20 χέρια, που εμφανίζει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με μια φράουλα.
Οι επιστήμονες το ονομάζουν επίσημα «Promachocrinus gregarious», αυτός ο σαγηνευτικός οργανισμός έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων και έχει κερδίσει το άτυπο όνομα, «αστέρι από φτερά φράουλας».
Το πλάσμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής καθώς η ομάδα έσυρε τα δίχτυα της από τα παγωμένα νερά του Ανταρκτικού Ωκεανού. Το πλήρωμα ένιωσε δέος για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτού του πλάσματος. Μια μελέτη σχετικά με αυτό δημοσιεύθηκε αργότερα στο Journal of Invertebrate Systematics στις 14 Ιουλίου.
Nα πούμε επίσης πως το πλάσμα μοιάζει εξαιρετικά με το Facehugger από το σύμπαν της ταινίας Alien. Ωστόσο οι ερευνητές προτίμησαν να του δώσουν μία ονομασία φρούτου. Το Antarctic strawberry feather star (Promachocrinus fragarius) διαθέτει 20 πλοκάμια τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 20 εκατοστά στο μήκος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αποστολή γίνεται από ερευνητές. Μεταξύ 2008 και 2017, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια σειρά από αποστολές για να ανακαλύψει κρυπτικά θαλάσσια πλάσματα, γνωστά ως Promachocrinus ή φτερά της Ανταρκτικής. Αυτές οι κολοσσιαίες οντότητες μπορούν να ζήσουν οπουδήποτε από τα 65 έως τα 65.000 πόδια! Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα πλάσματα έχουν μια απόκοσμη εμφάνιση που τα διακρίνει από άλλα ασπόνδυλα θαλάσσια ζώα.
Αντλώντας έμπνευση από την αξιοσημείωτη ομοιότητά του με το φρούτο, οι ερευνητές επέλεξαν να ονομάσουν αυτό το αινιγματικό είδος από τη λατινική ονομασία του καρπού της φράουλας. Διακοσμώντας το κεντρικό του σώμα, το πλάσμα που μοιάζει με εξωγήινο μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή σειρά από περίπου 20 χέρια. Είναι επίσης σε θέση να αλλάξει το χρώμα του από μωβ απόχρωση σε βαθύ κοκκινωπό τόνο.
Τα μικρότερα και λεπτότερα πλοκάμια τα χρησιμοποιεί για να γραπωθεί από τον πυθμένα, ενώ τα κανονικά πλοκάμια του είναι μεγαλύτερα και μακρύτερα και το βοηθούν να κινείται στη θάλασσα. Το νέο είδος ανήκει στα κρινοειδή, όπου βρίσκουμε τους αστερίες και τους αχινούς. Τα περισσότερα είδη αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως έως 10 άκρα, για αυτό το λόγο ξεχωρίζει με τα 20 πλοκάμια του.