Κινέζοι σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν στην επαρχία Λέγιε στα νότια της Κίνας, μια καταβόθρα βάθους 192 μέτρων που έκρυβε ένα μικρό, απάτητο δάσος στον πυθμένα.
Το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν μοναδικής ομορφιάς καθώς είδαν δέντρα ύψους 40 μέτρων να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή.
Ανάμεσα σε αυτά φυτά που φτάνουν ως τον ώμο καταφέρνουν να μεγαλώσουν με λίγο φως.
Ανάλογες καταβόθρες, που στην ορολογία της γεωλογίας λέγονται δολίνες, σχηματίζονται από νερό που διαβρώνει πετρώματα, συνήθως ασβεστολιθικής σύστασης.
Φυσικά τέτοιες ανακαλύψεις δημιουργούν απορίες για το κατά πόσο ισχύει εν τέλει στο συλλογικό φαντασιακό ο θρύλος της «Κούφιας Γης».
Γιατί πολλά τέτοια μέρη πιθανότατα να μας είναι άγνωστα και να διέθεταν τους πόρους για να συντηρήσουν ακόμα και ολόκληρες φυλές.
Αυτές με την σειρά τους θα θεωρούσαν πως ζουν κάτω από την γη, που σε ένα βαθμό ισχύει.
Όπως αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua, οι σπηλαιολόγοι, με επικεφαλής τον Τσεν Λιζίν, καταρριχήθηκαν 100 μέτρα στα κατακόρυφα τοιχώματα της δολίνης και στη συνέχεια περπάτησαν για ώρες στο ανώμαλο έδαφος μέχρι να φτάσουν στον πυθμένα. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ.
Το ωραίο σε όλα αυτά είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είδους ζώα μπορεί να ζουν σε τέτοιο μέρος.