Σχεδόν μετά από 40 χρόνια, εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Μάουνα Λόα της Χαβάης.
Η ροή λάβας περιορίζεται ως επί το πλείστον στην κορυφή του ηφαιστείου, αλλά οι κάτοικοι έχουν τεθεί σε συναγερμό και είχαν προειδοποιηθεί νωρίτερα για τον κίνδυνο πτώσης τέφρας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μάουνα Λόα.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.
Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου έχει επίσης αναβαθμιστεί, όπως ανακοίνωσαν αρμόδιες αρχές.
Δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης και οι κατοικημένες περιοχές είναι απίθανο να επηρεαστούν σε αυτό το στάδιο, λένε αξιωματούχοι αλλά σύμφωνα με το Reuters, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Χαβάης δήλωσε ότι άνοιξε δύο καταφύγια στο νησί για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, η πτώση τέφρας μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε οχήματα και κτίρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει την αποχέτευση και τα ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει ή να σκοτώσει τη βλάστηση, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες.
«Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την εισπνοή των σωματιδίων τέφρας και όσοι βρίσκονται έξω θα πρέπει να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα», προειδοποίησε η αρμόδια διεύθυνση της Χονολουλού.
«Πιθανή βλάβη σε καλλιέργειες και ζώα. Μικρές ζημιές σε εξοπλισμό και υποδομές. Μειωμένη ορατότητα. Μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένος καθαρισμός», συμπλήρωσε.