Με το βραβείο Φεστιβάλ καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, βραβεύτηκε το πρώτο ιστορικό Ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Μπιτάκου, “Μαντώ Μαυρογένη Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής” στο καταξιωμένο παγκοσμίως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Κρήτης.
Στο σπουδαίο θεσμό, που διεξάγεται στην Ιεράπετρα Κρήτης εδώ και 8 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχές από όλο τον κόσμο, υπό τη διεύθυνση της κα Ελένης Βλάσση, δήλωσαν συμμετοχή 3.100 δημιουργοί από διάφορες χώρες και από την επιτροπή επιλέχθηκαν μόλις 200 ταινίες για να διαγωνιστούν μεταξύ αυτών και η Μαντώ της κ. Μπιτάκου που κέρδισε το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Η δίωρη παραγωγή είναι η πρώτη κινηματογράφηση που αφορά τη ζωή, το έργο, την πολεμική δράση της κορυφαίας Ελληνίδας Πολεμίστριας και της ξεκάθαρα πιο ανιδιοτελούς μορφής του Αγώνα, που τόσο αδικήθηκε, προδόθηκε, πολεμήθηκε αφού είχε καταθέσει ολόκληρη την τεράστια περιουσία της και την ίδια της την ψυχή στην Επανάσταση για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος!
Κανένας ιστορικός της εποχής δεν μνημονεύει το όνομά της και τις θυσίες της και η έρευνα της κα Μπιτάκου βασίστηκε σε βιβλία ξένων ιστορικών και περιηγητών της εποχής, στις αναφορές της ίδιας της Μαντώς όπως βρέθηκαν πριν 25 χρόνια από τον ιστορικό ερευνητή Μανώλη Τασούλα και στην έρευνα που η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και ερευνήτρια πραγματοποίησε στα Αρχεία του Κράτους της Τεργέστης Ιταλίας όπου πέρασε την εφηβεία της η Μαντώ .
Μάλιστα προκύπτουν νέα ιστορικά δεδομένα που είχαμε παρουσιάσει αποκλειστικά στο pronews και αφορούν το που και πότε γεννήθηκε η ηρωίδα.
Σπουδαίοι και οι συντελεστές που συμμετέχουν, στη μουσική επένδυση πνοή στην ψυχή της Καπετάνισσας έδωσαν ο κορυφαίος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης με το τεράστιο ρεπερτόριό του και οι σπουδαίοι σολίστες Θανάσης Βασιλόπουλος και Νίκος Χατζόπουλος που έγραψαν πρωτότυπα σόλο ειδικά για το Ντοκιμαντέρ.
Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Κάτια Δανδουλάκη που υποδύθηκε τηλεοπτικά τη Μαντώ το 1983, αφήνει επίσης το στίγμα της όπως και ο δημοφιλής και ευρέως αγαπητός ηθοποιός Τάσος Νούσιας με εξαιρετική απαγγελία που αφορά τη σφαγή της Χιου, καθώς και ο παγκόσμιος πρωταθλητής πολεμικών τεχνών Σταμάτης Μπιτάκος.
Επίσης συμμετέχουν απόγονοι της Ηρωίδας, συγγραφείς, ιστορικοί ερευνητές, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ παντού κυριαρχεί η ομορφιά της Ελλάδας όπως αποτυπώθηκε άριστα στον τηλεοπτικό φακό σε αυτό το μοναδικό Οδοιπορικό Ελευθερίας όπου περπάτησε, έζησε, πολέμησε η Μαντώ συνολικά σε 16 πόλεις και νησιά Ελλάδα και Ιταλία.
Μια παραγωγή που άξια βραβεύτηκε και στόχο έχει την αποκατάσταση της αλήθειας για την προσφορά της Μαντώς και τη διασώση της ιστορικής μνήμης ώστε να μείνει παρακαταθήκη στα νέα παιδιά.
Το “ταξίδι” θα συνεχίσει και σε επόμενα Φεστιβάλ Ελλάδας και Εξωτερικού, καθώς και σε εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και κινηματογραφικές αίθουσες και μένει να ενδιαφερθεί επιτέλους και ένα πανελλαδικό τηλεοπτικό κανάλι να μεταδώσει το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ ώστε να το δούνε χιλιάδες άνθρωποι που το αναζητάνε μέσα από τοποθετήσεις τους στο διαδίκτυο!
Σκηνοθεσία – Έρευνα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Γεωργία Μπιτάκου
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος, Τζάννετος Κομηνέας, Μιχάλης Μινακούλης
Ηχοληψία: Κώστας Γοντικάκης