Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκορα, που είχε κλαπεί πριν από έναν αιώνα. Είναι ο πρώτος βρετανικός θεσμός που επιστρέφει ένα αντικείμενο το οποίο αποσπάστηκε σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου.
Μια αντιπροσωπεία Νιγηριανών αξιωματούχων θα παραλάβει, σε μια τελετή με συμβολικό χαρακτήρα, το αγαλματίδιο «Οκουκόρ», ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει με αφορμή μια φοιτητική διαδήλωση το 2016.
Το έργο τέχνης, που δώρισε στο πανεπιστήμιο ένας Βρετανός στρατιώτης, είναι ένα από τα εκατοντάδες γλυπτά, χαρακτικά και μπρούτζινα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν το 1897 από το βασίλειο του Μπενίν, μια περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στη νοτιοδυτική Νιγηρία.
«Είμαι πραγματικά υπερήφανη που είμαστε ο πρώτος θεσμός ο οποίος υλοποιεί μέχρι τέλους αυτήν την ηθική αξίωση και επιστρέφει ένα μπρούτζινο του Μπενίν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του Κολεγίου του Ιησού Σονίτα Αλέινε.
Το Κολέγιο απομάκρυνε το 2016 τον κόκορα, που κοσμούσε μέχρι τότε την τραπεζαρία, αφού μια ομάδα φοιτητών έκανε εκστρατεία εναντίον των συμβόλων του αποικιοκρατικού παρελθόντος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν ρωτήθηκε αν το αγαλματίδιο θα «λείψει» από το Κολέγιο του Ιησού, η Αλέινε απάντησε: «Όχι, όχι. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανήκει στον λαό της Νιγηρίας».
Ο καθηγητής Άμπα Ίσα Τιγιάνι, ο επικεφαλής της νιγηριανής αντιπροσωπείας και διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος και ευτυχής» που αυτό το αρχαίο γλυπτό βρίσκεται ακόμη «σε εξαιρετική κατάσταση». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι και άλλα μουσεία και ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κέιμπριτζ.
Ο Τιγιάνι θα πάει αύριο στη Σκωτία για να παραλάβει ένα άλλο μπρούτζινο του Μπενίν από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντίν.
Και άλλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί θεσμοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Η Γαλλία θα επιστρέψει 26 έργα από τους βασιλικούς θησαυρούς της Δαχομέης που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στο Μουσείο Κε Μπρανλί στο Παρίσι.
Αντιθέτως, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή μπρούτζινων στον κόσμο, δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση