Κομμάτι – κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ του εντυπωσιακού όσο και ιστορικά πολύτιμου Ναυαγίου των Αντικυθήρων το οποίο συνεχίζει να κρύβει πολλά και μεγάλα μυστικά.

Πριν έναν περίπου μήνα ολοκληρώθηκε ο ετήσιος κύκλος των διερευνητικών εργασιών επιφέροντας επιπλέον ευρήματα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το βυθισμένο από τον 1ο αιώνα π.Χ πλοίο που κουβαλούσε πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών.

Σε αυτή τη φάση της η υποθαλάσσια έρευνα επικεντρώθηκε στη λεπτομερή αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, μέσω της δημιουργίας ενός πλήρους φωτογραμμετρικού τρισδιάστατου μοντέλου του σε υψηλή ανάλυση, το οποίο θα δίνει σαφέστερη εικόνα σχετικά με την κατανομή των ευρημάτων και αποτελεί, παράλληλα, τη βάση για τον σχεδιασμό των νέων ερευνών που θα ακολουθήσουν.

Στόχος είναι να ενσωματωθούν στο μοντέλο αυτό παλαιά και νέα ευρήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρως τεκμηριωμένη εικόνα που ελληνικού ναυαγίου η ανακάλυψη του οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ από τα ευρήματα των φετινών ερευνών ξεχωρίζει το τμήμα ενός μαρμάρινου αγάλματος το οποίο βρέθηκε κάτω από έναν ογκόλιθο μεγάλου βάρους. Βρέθηκαν επίσης ορισμένα θραύσματα κεραμικών αλλά και κάποια μικρά δομικά στοιχεία του πλοίου από ξύλο και χαλκό από τα οποίου προκύπτουν στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα για την χρονολόγηση του ναυαγίου αλλά και για το φορτίο που μετέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νέο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα της υποβρύχιας έρευνας του ναυαγίου των Αντικυθήρων πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, και του Lorenz E. Baumer, καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.