ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Ο χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα ολοκληρώσει ποτέ το σκοπό του

Ένα σύνολο μιας άλλης χαμένης ιστορίας

Ο χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα ολοκληρώσει ποτέ το σκοπό του

Μια ταινία γυρίζεται πάντα για κάποιον λόγο. Συνήθως για να περιγράψει μια κατάσταση, σε μια συγκεκριμένη εποχή, μέσα από τα μάτια ενός ή περισσότερων ανθρώπων. Αλλά και μετά από αυτή την εποχή, είναι χρήσιμη, για τους ίδιους λόγους.

Αν χαθεί, πάει να πει πως μια καλλιτεχνική δημιουργία με όραμα, κόπο και αγάπη, δεν θα ολοκληρώσει τον σκοπό της.

Οι ταινίες μπορεί να έχουν χαθεί για αρκετούς λόγους. Πριν το 1950, τα περισσότερα φιλμ ήταν φτιαγμένα από νιτροκυτταρίνη, κάτι που τα έκανε αυτομάτως πολύ εύφλεκτα. Υπήρξαν αρκετές πυρκαγιές στο παρελθόν. Όπως εκείνη στην Universal Pictures το 1924, στο Fox το 1937 και στο MGM το 1965.

Πολλά ασπρόμαυρα φιλμ θεωρήθηκαν άχρηστα και αποτεφρώνονταν για να κερδηθεί η αξία του ασημιού στα εμουλσιόν τους. Κάποιες φορές, τα στούντιο πολλές φορές ξαναγύριζαν τις ταινίες και κατέστρεφαν τις παλιές. Επίσης, οι βωβές ταινίες δεν είχαν εμπορική αξία, όπως έκριναν τα στούντιο τότε, και πετάγονταν στα σκουπίδια για να γλιτώσουν χώρο.

Το Film Foundation του Martin Scorsese αναφέρει πως οι μισές αμερικανικές ταινίες πριν από το 1950 και πάνω από το 90% των ταινιών που γυρίστηκαν πριν το 1929, έχουν χαθεί για πάντα. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό θησαυρό που δεν θα βρούμε ποτέ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Deutsche Kinemathek, που λέει ότι το 80 με 90% των βωβών ταινιών έχουν χαθεί. Μια μελέτη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου αναφέρει πως το 75% των βωβών έχει χαθεί, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακριβές ποσοστό αφού δεν είναι δυνατό να μετρηθούν πόσες ταινίες έχουν χαθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάμεσα τους είναι και κάποιες ταινίες από σημαντικούς σκηνοθέτες και μοναδικής καλλιτεχνικής σημασίας. Το «Mountain Eagle» ήταν η δεύτερη ταινία του Alfred Hitchcock 1926, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το British Film Institute η πιο περιζήτητη χαμένη ταινία. Αλλά και το «London After Midnight» είναι μια βωβή ταινία μυστηρίου με βαμπίρ, που θεωρείται από τους συλλέκτες ως το «ιερό δισκοπότηρο» των χαμένων ταινιών. Και δεν ήταν φυσικά οι μόνες. Ίσως, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, μπορεί να βρεθεί πλέον, αν και σίγουρα πρόκειται για έναν ανεκτίμητο χαμένο θησαυρό που πολλοί θα ήθελαν να δουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.