Ανέκαθεν η τέχνη αποτελούσε πηγή έμπνευσης αλλά και ένα μεγάλο μυστήριο.
Οι καλλιτέχνες συχνά προσθέτουν μικρές λεπτομέρειες στους πίνακές τους ή αφήνουν μηνύματα, σχεδόν αδύνατον να παρατηρήσουμε με την πρώτη ματιά.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά αριστουργήματα με αναπάντεχα μυστικά. Στο τέλος του άρθρου, μάλιστα, θα βρείτε και ένα μπόνους: μία από τις πιο παράξενες υποθέσεις της Μόνα Λίζα.
10. Το λάθος αυτί
Ο πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ “Αυτοπροσωπογραφία με μπανταρισμένο αυτί”, απεικονίζει τον καλλιτέχνη με τραυματισμένο το δεξί του αυτί. Στην πραγματικότητα, είχε κόψει το αριστερό του. Το μπέρδεμα αυτό, εξηγείται πολύ απλά: ο βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε καθρέφτη για να δημιουργήσει το πορτρέτο του.
9. Η ζωγραφιά κάτω από τη ζωγραφιά
Αν κοιτάξετε προσεκτικό τον πίνακα “Ο γέρος κιθαρίστας” του Πάμπλο Πικάσο, θα μπορέσετε να δείτε αμυδρά μία γυναικεία σιλουέτα πίσω από το κεφάλι του άντρα. Μετά από ακτινογραφίες, ερευνητές από το Ίδρυμα Τέχνης του Σικάγο, ανακάλυψαν μερικές ακόμη φιγούρες κρυμμένες κάτω από την ανώτερη εικόνα. Το πιο πιθανό, είναι ο καλλιτέχνης να μην είχε αρκετά χρήματα να αγοράσει νέους καμβάδες και έπρεπε να ζωγραφίσει πάνω σε χρησιμοποιημένους.
8. Η “Νυχτερινή περίπολος” έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας
Κατά την αποκατάσταση του πίνακα “Νυχτερινή περίπολος” του Ρέμπραντ το 1947, καθαρίστηκε μία παχιά στρώση αιθάλης. Μετά από αυτό, έγινε ξεκάθαρο ότι η σκηνή δεν έλαβε χώρα τη νύχτα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
7. Ο ανατομικός κώδικας της Καπέλα Σιστίνα
Μία εικόνα ενός ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εμφανής όχι μόνο στη “Γέννεση Του Αδάμ” του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά και σε μια άλλη τοιχογραφία της Καπέλα Σιστίνα: “Ο διαχωρισμός του φωτός από το σκότος”. Κοιτάξτε το λαιμό του Θεού: αν τον μεγεθύνετε, θα δείτε καθαρά τις γραμμές του εγκεφάλου.
6. Το σύμβολο της δύναμης
Οι φιγούρες του Δαβίδ και του Γολιάθ, σε μία ακόμη τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιστίνα, σχηματίζουν το εβραϊκό γράμμα gimel, που συμβολίζει τη δύναμη στη μυστικιστική παράδοση της Καμπάλα.
5. Ο στραβισμός του Ρέμπραντ
Η Μάργκαρετ Λίβινγκστον και Μπέβιλ Κόνγουεϊ μελέτησαν την αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ και απέδειξαν ότι ο καλλιτέχνης είχε στερεοσκοπική τύφλωση. Αυτή η ιδιομορφία έκανε το ζωγράφο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά: δεν μπορούσε να δει την πραγματικότητα τρισδιάστατα, αλλά δισδιάστατα. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτή του η ιδιαιτερότητα να τον βοήθησε να δημιουργήσει τα αριστουργήματά του.
4. Εκδίκηση στους εραστές
Ένας από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταφ Κλιμτ, απεικονίζει την Αντέλ Μπλοχ-Μπόυερ. Ανατέθηκε στο ζωγράφο από τον σύζυγό της, Φερντινάντ Μπλοχ-Μπόυερ. Ανακάλυψε ότι εκείνη και ο Κλιμτ είχαν σχέση και πίστευε ότι μετά από εκατοντάδες σκίτσα, ο ζωγράφος θα έφτανε σε σημείο να μισήσει την ερωμένη του. Η ρουτίνα αυτή, όντως άλλαξε τα συναισθήματά τους.
3. Πρόβλεψη του τέλους του κόσμου
Η Ιταλίδα ερευνήτρια Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτσια, πρότεινε μια ασυνήθιστη ερμηνεία του πίνακα “Ο Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Είναι σίγουρη ότι σε αυτόν τον πίνακα, ο καλλιτέχνης αφήνει μια πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου, που θα συμβεί στις 21 Μαρτίου του 4006. Για να φτάσει σ’ αυτό το συμπέρασμα, η ερευνήτρια αποκρυπτογράφησε τον μαθηματικό και αστρολογικό κώδικα του πίνακα.
Αυτό δεν είναι το μόνο μυστήριο του πίνακα. Τα χέρια του Χριστού και των αποστόλων, μαζί με τις φρατζόλες ψωμί πάνω στο τραπέζι, σχηματίζουν κάτι σαν μουσική σημειογραφία. Σύμφωνα με δοκιμές, όντως ακούγεται σαν μια σύντομη μελωδία.
2. Ο κόσμος είναι κίτρινος
Σχεδόν όλα τα έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ έχουν ως κυρίαρχο το κίτρινο χρώμα. Ο καθηγητής Πολ Γουλφ, εξηγεί ότι αυτό είναι παρενέργεια μιας θεραπείας κατά της επιληψίας, που αλλάζει την αντίληψη των χρωμάτων. Ο κόσμος του καλλιτέχνη μπορεί να έμοιαζε όντως με όσα βλέπουμε στους πίνακές του.
1. Ο Μότσαρτ και οι μασόνοι
Υπάρχει μια απόδειξη ότι ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν μασόνος. Ακόμη και στο παιδικό του πορτρέτο, από τον καλλιτέχνη Πιέτρο Αντόνιο Λορεντζόνι, μπορούμε να δούμε ένα μασονικό σύμβολο: ένα κρυμμένο χέρι, που δείχνει μια ιεραρχική θέση στη μυστική κοινωνία.
Μπόνους: Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα