Σε μία μεγαλοπρεπή «γκάφα» φαίνεται πως έχουν υποπέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς η λάθος ανάγνωση των σχετικών νόμων έχει στερήσει το περίφημο φοιτητικό πάσο από εκατοντάδες δικαιούχους.
Το θέμα αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που έχουν προέλθει από κατατακτήριες (σ.σ. πτυχιούχοι ΤΕΙ ή υπερδιετούς κύκλου φοίτησης) οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι να στερηθούν τα προνόμια που παρέχει η συγκεκριμένη «ταυτότητα», όπως έκπτωση εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέατρα, μουσεία κ.α. με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμα και την αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού.
Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή προέκυψε από την λάθος ανάγνωση του σχετικού νόμου από το ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει ότι «δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους αποκλειστικά και μόνο: α(οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο έτη». Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι πως οι προπτυχιακοί δικαιούνται τα προνόμια του φοιτητικού πάσο ενώ για εκείνους τους φοιτητές που ήδη έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο το κράτος έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ αντιγράφοντας την συγκεκριμένη διάταξη κατά την σύνταξη της σχετικής εσωτερικής εγκυκλίου, «ξέχασε» να γράψει την λέξη «ΑΕΙ» και απέρριψε από την παροχή πάσο όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο ακόμα και αν είναι από ΤΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΠΑ και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι «στο κείμενο των Όρων και των Προϋποθέσεων Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας είχε παραληφθεί ο προσδιορισμός «ΑΕΙ», ο οποίος και θα προστεθεί από την Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας». Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα έγινε αντιληπτό από φοιτητές και όχι από το υπουργείο Παιδείας που υποτίθεται εποπτεύει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.