Την ώρα που όσοι υποδύθηκαν ποτέ τον Ιησού στο πανί και το γυαλί έχουν σφραγίσει την εικόνα του Θεανθρώπου, τι γίνεται με τη Θεοτόκο;
Ποια μορφή μάς έχει μείνει άραγε από τις κινηματογραφικές της ενσαρκώσεις;Είναι γεγονός ότι, κινηματογραφικά μιλώντας, η Παναγία ήταν πάντα μεγάλη πρόκληση για τους σκηνοθέτες. Εδώ έπαιζε βλέπετε ρόλο και η ηλικία της, καθώς άλλοτε εμφανίζεται νεαρή και άλλοτε μεγαλύτερη ηλικιακά, ανάλογα σε ποια χρονική στιγμή του θείου δράματος τοποθετείται το φιλμ.
Την ίδια ώρα, οι ταινίες που την απαθανατίζουν είναι σαφώς λιγότερες απ’ όσο νομίζουμε και οι ενσαρκώσεις της υπολείπονται αναμφίβολα από τις εμφανίσεις του Χριστού στο σινεμά. Υπάρχουν ακόμα και φιλμ με το θείο δράμα που δεν την περιλαμβάνουν καν!
Παρά ταύτα, έχουμε μερικές μνημειώδεις παρουσίες της Παρθένου Μαρίας στο πανί. Ώρα να δούμε και τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τη σεπτή μορφή της χριστιανοσύνης, τις γυναίκες που επιστρατεύτηκαν να δώσουν σάρκα και οστά στη φιγούρα της Κεχαριτωμένης…
«Μπεν Χουρ» (1959)
Το ανεπανάληπτο θρησκευτικό έπος του Γουίλιαμ Γουάιλερ που σάρωσε βραβεία και ταμεία έφερε μια πρωτοεμφανιζόμενη κοπέλα στον ρόλο της Παναγίας. Ο ρόλος πήγε στην άπειρη κινηματογραφικά Ιταλίδα José Greci (Giuseppina Greci), κόρη γνωστού ιταλού δημοσιογράφου και σεναριογράφου.
Η 18χρονη εγκατέλειψε μάλιστα τις σπουδές της στη θεατρική ακαδημία για να παίξει στον «Μπεν Χουρ», το μεγάλο ντεμπούτο της στην έβδομη τέχνη. Κάτι που λειτούργησε ως εφαλτήριο για την υποκριτική της καριέρα, παίζοντας κατόπιν σε δεκάδες ιταλικές ταινίες ως μια από τις πλέον παραγωγικές ιταλίδες ηθοποιούς της δεκαετίας του 1960.
Από το πανί αποσύρθηκε σταδιακά στη δεκαετία του 1970 και πέθανε στη Ρώμη το 2017, έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία σε τηλεόραση και κινηματογράφο, παίρνοντας μέρος σε περισσότερες από 30 ταινίες…
«Ο βασιλέας των βασιλέων» (1961)
Το εμβληματικό βιβλικό έπος του Νίκολας Ρέι επέλεξε για τον μεγάλο ρόλο της Θεοτόκου μια αναγνωρισμένη θεατρική ηθοποιό της Ιρλανδίας. Ο λόγος για τη Siobhan McKenna, 38 χρονών το 1961 και ήδη καθιερωμένη στη θεατρική σκηνή του Δουβλίνου.
Παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτίστως θεατρική ηθοποιός, η McKenna εμφανίστηκε και σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Στο πανί πρωτοβγήκε το 1947 και μέχρι τον «Βασιλέα των βασιλέων» είχε πέντε ταινίες στο ενεργητικό της. Μετά τον ρόλο που την έφερε στα πέρατα του κόσμου, έπαιξε σε αρκετά ακόμα φιλμ, μεταξύ αυτών και στον «Δόκτορα Ζιβάγκο» (1965) του Ντέιβιντ Λιν, αλλά και στην κλασική πια μίνι σειρά «Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας» το 1984.
Έφυγε από τον κόσμο 2 χρόνια αργότερα, αφήνοντας σημαντικό θεατρικό και κινηματογραφικό έργο…
«Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964)
Η ιδιαίτερη φιλοσοφική ματιά του Πιερ Πάολο Παζολίνι στα θεία πάθη απέδωσε μια ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Μεταξύ αυτών και η μαμά του σκηνοθέτη, που υποδύεται την Παναγία. Και παρά το γεγονός ότι το Βατικανό είχε άλλοτε τα θέματά του με το φιλμ, η «L’Osservatore Romano», η επίσημη εφημερίδα του κρατιδίου, χαρακτήρισε το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» το 2015 ως τη σημαντικότερη ταινία που έγινε ποτέ για τον Ιησού!
Όσο για τη 73χρονη μητέρα του Πιερ Πάολο, Susanna Pasolini, που επιστρατεύτηκε να ενσαρκώσει τη μεγαλύτερη ηλικιακά Παναγία του φιλμ, ήταν δασκάλα δημοτικού σχολείου στο επάγγελμα, πριν την κάνει ηθοποιό ο γιος της, τόσο στο «Ευαγγέλιο» όσο και το «Θεώρημα» (1968). Μετά τον θάνατό της εκδόθηκε και η αυτοβιογραφία της.
Η Susanna έζησε μάλιστα μια διπλή τραγωδία, καθώς και τα δύο της παιδιά έφυγαν από τη ζωή πριν από κείνη: το 1945 σκοτώθηκε ο 19χρονος Guido και το 1975 δολοφονήθηκε ο 53χρονος Pier Paolo. Εκείνη έφυγε από τον κόσμο το 1981, στα 90 της χρόνια…
«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)
Το βιβλικό έπος του Τζορτζ Στίβενς με το all-star cast παρουσιάζει όλη την ιστορία του Ιησού Χριστού, κάνοντας μεγάλη αίσθηση στην εποχή του. Αλλά και σήμερα συγκινεί ακόμα, όντας μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του θείου δράματος. Κι ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε ιερά τέρατα της τέχνης, όπως τον Μαξ φον Σίντοφ ως Ιησού και τον Τσάρλτον Ίστον ως Ιωάννη τον Βαπτιστή, εξίσου γνωστοί ηθοποιοί απαρτίζουν και τους δευτερεύοντες ρόλους.
Τη Θεοτόκο υποδύεται εδώ η 48χρονη τότε Dorothy McGuire, σημαντική αμερικανή ηθοποιός της γενιάς της, με πραγματικά αμέτρητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δουλειές. Και υποψηφιότητες για Όσκαρ και μια σειρά περίβλεπτων βραβείων ακόμα. Η McGuire ξεκίνησε τη δραματική της καριέρα στο ραδιόφωνο, έπαιξε για σειρά δεκαετιών στο Μπρόντγουεϊ και άρχισε νωρίς-νωρίς την πορεία της στο πανί, υποδυόμενη ρόλους από το 1943 ως και το 1990.
Πέρα από τις περισσότερες από 45 ταινίες της, είχε και καμιά 20αριά σειρές στο ενεργητικό της. Έφυγε από τον κόσμο το 2001, στα 85 της…
«Ο τελευταίος πειρασμός» (1988)
Το αμφιλεγόμενο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε που βασίζεται στο αιρετικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη κατάφερε να γίνει με τα χρόνια κλασική πασχαλινή ταινία, παρά τις διαφοροποιήσεις της από την επίσημη ιστορία των παθών. «Το φιλμ δεν βασίζεται στα Ευαγγέλια», σπεύδει να σημειώσει άλλωστε η ταινία, θέλοντας να αποφύγει -μάταια- την κατακραυγή.
Τον ρόλο της Παναγίας ενσαρκώνει εδώ η 49χρονη Verna Bloom, μια αμερικανή ηθοποιός που ήταν ήδη γνωστή στα κινηματογραφικά πράγματα της Αμερικής. Αστέρι έγινε ήδη από το 1973, όταν πρωταγωνίστησε δίπλα στον Κλιντ Ίστγουντ στον «Περιπλανώμενο πιστολέρο», διαγράφοντας μια καλή πορεία στο Χόλιγουντ και την αμερικανική τηλεόραση με περισσότερες από 30 συμμετοχές σε φιλμ και σειρές.
Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός έφυγε από τον κόσμο στις αρχές της φετινής χρονιάς, σε ηλικία 80 ετών
«The Nativity Story» (2006)
Περνώντας σε πιο σύγχρονες εκδοχές των Αγίων Παθών, το αμερικανικό δράμα του 2006 αναφορικά με τη γέννηση του Ιησού είχε από την αρχή την έγκριση του Βατικανού. Παραμένει μάλιστα το μόνο φιλμ στην κινηματογραφική ιστορία που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο ιερό κρατίδιο του Ποντίφικα.
Στον ρόλο της Παναγίας συναντάμε εδώ την Keisha Castle-Hughes, μια νεοζηλανδή ηθοποιό μόλις 16 χρονών (το 2006) που είχε γίνει γνωστή το 2002 από την ταινία «Whale Rider». Ένας ρόλος που της εξασφάλισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου, ως η νεότερη ποτέ ηθοποιός με μια τέτοια διάκριση στα χέρια της.
Έκτοτε έχει παίξει σε αρκετές ταινίες, μεταξύ αυτών και το «Star Wars: Επεισόδιο 3 – Η εκδίκηση των Σιθ» (2005), αλλά και σειρές. Οι λάτρεις του «Game of Thrones» θα τη θυμούνται στον πέμπτο κύκλο ως Obara Sand…
«Ο Υιός του Θεού» (2014)
Ως μια από τις πιο πρόσφατες μεταφορές στη μεγάλη οθόνη της ζωής του Χριστού από τη Γέννηση ως και την Ανάσταση, το φιλμ είναι κινηματογραφική προσαρμογή μιας μίνι σειράς του History Channel (2013). Το βιβλικό δράμα του Κρίστοφερ Σπένσερ έφερε στον ρόλο της Παρθένου Μαρίας την ιρλανδή ηθοποιό Roma Downey, 54 χρονών το 2014.
Η Downey έπαιξε τον ίδιο ρόλο και στην υπερεπιτυχημένη σειρά του History Channel («The Bible»), της οποίας ήταν μάλιστα και παραγωγός. Γνωστή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από την τεράστια καριέρα της στην τηλεόραση, έχοντας εμφανιστεί σε περισσότερες από 30 σειρές, έχει προταθεί αναρίθμητες φορές για Χρυσή Σφαίρα και Emmy.
Από το 2016 έχει το δικό της αστέρι στο Χόλιγουντ ως παραγωγικότατη ηθοποιός και παραγωγός, έχοντας υπογράψει πολλά και διάφορα. Και συνεχίζει δυναμικά…
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977)
Η κλασική τηλεταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι που σφράγισε εικονογραφικά τα Πάθη του Χριστού και την απολαμβάνουμε σε συνέχειες κάθε Πάσχα ανελλιπώς δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Ο Ρόμπερτ Πάουελ ως ο καλύτερος Χριστός πανιού και γυαλιού και άλλοι τόσοι ογκόλιθοι της υποκριτικής να δίνουν διαχρονικό πρόσωπο στις βιβλικές φιγούρες.
Εδώ ήταν η 26χρονη Olivia Hussey που έπεισε τον Τζεφιρέλι πως ήταν η ιδανική μορφή για την επική μίνι σειρά του, έχοντας συνεργαστεί οι δυο τους στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1968) του Τζεφιρέλι, ένας ρόλος (Ιουλιέτα) που της εξασφάλισε Χρυσή Σφαίρα.
Η αργεντινο-βρετανή ηθοποιός έπαιξε κατόπιν σε πλήθος διεθνών παραγωγών (στη δεκαετία του 1980 κυρίως), όπως στο υπέροχο «Έγκλημα στον Νείλο» (1978), πήρε μέρος στην αμερικανική και ιαπωνική τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια δανείζει τη φωνή της στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών «Star Wars». Το 2018 κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία της…
Πηγή: newsbeast.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.