«Η πραγματική επιτυχία ενός ηθοποιού, ασχέτως των ρόλων του, είναι όταν ο κόσμος μιλάει γι’ αυτόν ακόμη και μετά τον θάνατο του», είχε σχολιάσει ο τηλεοπτικός Ντάνιελ του «Καράτε Κιντ», Ραλφ Μάτσιο σε συνέντευξη του.
Ο Νοριγιούκι «Πατ» Μορίτα, ένας ηθοποιός που ξεκίνησε ως κωμικός, κατάφερε -άθελα του- να μετατραπεί σε σύμβολο εγκράτειας, γαληνής και αγάπης για τις πολεμικές τέχνες. Αυτός ήταν ο Μίστερ Μιγιάγκι.
Ο βετεράνος στρατιωτικός του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που βοήθησε έναν πιτσιρικά από το Νιούαρκ, όχι μόνο να μάθει να αμύνεται αλλά και να πιστεύει στον εαυτό του.
Ένας κωμικός που κατέληξε δάσκαλος καράτε
Ο Μορίτα, που υποδύθηκε έναν άριστο γνώστη του καράτε, γεννήθηκε το 1932 στην Αμερική και λίγο έλειψε να μείνει ανάπηρος για όλη του την ζωή. Διαγνώστηκε με φυματίωση του νωτιαίου μυελού και μετά από πολλές περιπέτειες στα νοσοκομεία, κατάφερε να περπατήσει στην ηλικία των 11 ετών.
Από πιτσιρικάς δούλευε σε εστιατόρια ως σερβιτόρος αλλά φρόντιζε να διασκεδάζει τους πελάτες με αστεία και μιμήσεις. «Ίσως ήθελα να κάνω τον κόσμο χαρούμενο.
Ή μπορεί να είχα ανάγκη να γελάσω εγώ», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του. Ήξερε από μικρό παιδί πως ήθελε να γίνει κωμικός και η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση ήταν στο μιούζικαλ «Γλυκιά μου Μίλι» όπου πρωταγωνιστούσε η Τζούλι Άντριους. Το 1984 θα έμενε γνωστός για τον ρόλο που πήγαινε «κόντρα» στις μέχρι τότε επιλογές του.
Ο Μίστερ Μιγιάγκι είχε μόλις γεννηθεί και ο Μορίτα λίγο έλειψε να μην πρωταγωνιστήσει ποτέ στην ταινία.
Ο φιλόσοφος από την Οκινάουα
Αν και το όνομα του ήταν γνωστό στους κύκλους -κυρίως για μεταγλωττίσεις και β’ ρόλους- ο παραγωγός Τζέρι Γουέιντροπ τον έβαλε να κάνει πάνω από 4 δοκιμαστικά, επειδή δεν πίστευε πως ένας κωμικός ηθοποιός θα μπορέσει να μπει στο πετσί του ρόλου. Ο Μιγιάγκι έπρεπε να δείχνει σοβαρός, μετρημένος και ακέραιος.
Και τελικά, είδαμε πως ο Μορίτα τα κατάφερε μια χαρά. Η ταινία έγινε η πιο πετυχημένη του 1984 και ο Μορίτα υποδύθηκε τον Μιγιάγκι σε 3 ακόμα ταινίες. Η επίδραση του στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στη δική μας τη γενιά των συν-πλην 30, ορατή μέχρι σήμερα.
Ο Πατ Μορίτα έγινε ο παππούς που κάθε πιτσιρικάς θα ήθελε δίπλα του. Ένας φιλοσοφημένος και καλόκαρδος δάσκαλος, που θα σου μάθαινε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη γενναιότητα από το να εκτιμάς την ζωή.
Κατάφερε να περάσει όλα αυτά τα οποία έγραφε ο Κομφούκιος στον «Μεγάλο Άντρα» και ο Λάο Τσε πριν από εκείνον στο «Βιβλίο του Τάο». Κι όλα αυτά σε μία εποχή που τα αγοράκια πίστευαν ότι έπρεπε να δέρνουν όπως ο Τσακ Νόρις και ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ. Πρέπει να μεγαλώσεις και να ξαναδείς όλα τα Καράτε Κιντ για να καταλάβεις ακριβώς τι εκπροσωπούσε ο Μίστερ Μιγιάγκι.
Ακόμη και σήμερα, θα σε βάλει στην διαδικασία να αναρωτηθείς πόσο πραγματικά αγαπάς τον εαυτό σου και ποια είναι η θέση σου στην κοινωνία. Μπορεί στη ζωή σου να μην υπάρχουν πλέον τα μπονζάι και το καράτε, αλλά η διαφύλαξη μίας ζωής και η εγκράτεια, είναι στοιχεία που χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου καθημερινά και για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όχι μόνο στην ηλικία του Ντάνιελ-σαν.
Μία κινηματογραφική μορφή που θα ζήσει για πάντα
Τον αγαπήσαμε τον μπαγάσα Μίστερ Μιγιάγκι, ο οποίος δικαίως εντάσσεται σήμερα στους 100 αγαπημένους ήρωες του σινεμά, όπως τους έχει κατατάξει το Entertainment Weekly. Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, αλλά έζησε μία γεμάτη και, όπως έλεγε, ουσιαστική ζωή. Δεν ήταν απλά μία συμπαθητική φυσιογνωμία σε μία ταινία.
Με τον τρόπο του, κατάφερε να περάσει τις διδαχές για τις οποίες μας μιλούσαν οι γονείς μας και αυτές που θέλουμε να μάθουμε εμείς στα παιδιά μας.