Η 6η Ιουλίου, έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα φιλιού. Έτσι παρακάτω θα διαβάσετε τα επικά φιλιά και τις πιο έντονες συναισθηματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το φιλί, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, είναι είτε μία επίκτητη συμπεριφορά είτε μία ενστικτώδη ενέργεια. Η αλήθεια όμως είναι ότι πίσω από κάθε φιλί κρύβεται μία τέχνη, έντονα συναισθήματα και ολόκληρη ερωτική ιστορία.
Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)
Τι να πει κάποιος για την κλασική αυτή ταινία, το έπος του 1939, με τη θρυλική Βίβιαν Λι σε ρόλο Σκάρλετ Ο’ Χάρα να μαγεύει τη μεγάλη οθόνη και τον Κλαρκ Γκέιμπλ ως Ρετ Μπάτλερ να προσπαθεί να την τιθασεύσει. “Χρειάζεσαι πολύ να σε φιλήσουν. Πρέπει να σε φιλάνε πολύ και συχνά. Και να το κάνει κάποιος που ξέρει πώς” της λέει ο Ρετ και όταν την παντρεύεται, αποδεικνύει πως είναι ο σωστός άνδρας για τη…δουλειά.
Τιτανικός (1997)
Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον ήθελε μία σταρ τύπου όντρεϊΧέπμπορν αντί για την Κέιτ Γουίνσλετ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο παραλίγο να απορρίψει τον ρόλο. Ωστόσο, ήταν εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στον επικό “Τιτανικό” σαρώνοντας το box office και γράφοντας ιστορία με την ερωτική τους ιστορία λίγο προτού χαθούν όλα στα παγωμένα νερά. Πάντως, ο Ντι Κάπριο έχει ομολογήσει ότι “το να φιλάω την Κέιτ είναι σαν να φιλάω μέλος της οικογένειάς μου” καθώς η τότε συμπρωταγωνίστριά του έχει γίνει μία από τους κοντινότερους φίλους του.
Η σειρήνα της Μαρτινίκα (1944)
Δεν είναι τόσο αυτό το φιλί που μάγεψε τους θεατές σ’ αυτήν την ταινία όσο η αδιαμφισβήτητη χημεία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και της Λορίν Μπακόλ που ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον στη διάρκεια των γυρισμάτων αυτής της ταινίας. “Γιατί το έκανες αυτό;” τη ρωτά ενώ τον φιλά. “Αναρωτιόμουν αν θα μου άρεσε” η αφοπλιστική της απάντηση. “Ποια είναι η απόφαση;” επιμένει εκείνος. “Ακόμη δεν ξέρω” απαντά και τον ξαναφιλά.
Το ημερολόγιο (2004)
Τι να πει κάποιος για ένα από τα πιο έντονα κινηματογραφικά φιλιά των τελευταίων ετών. Η Άλι και ο Νόα φιλιούνται παθιασμένα κάτω από τη βροχή έπειτα από χρόνια χωρισμού και οι απανταχού ρομαντικές ψυχές αναστενάζουν. Ο σκηνοθέτης Νικ Κασαβέτις είχε πει: “Κάναμε πολλές λήψεις κάτω από την καταρρακτώδη βροχή. Να προσπαθείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και να φωνάζεις “μου έγραψες;”προκαλούσε πραγματικό πόνο αλλά το άξιζε”.
Πρόγευμα στου Tiffany’s (1961)
Η νουβέλα του Τρούμαν Καπότε δεν ήταν ακριβώς μια ιστορία αγάπης οπότε δεν ενθουσιάστηκε με την κινηματογραφική μεταφορά του το 1961, καθώς προτιμούσε τη Μέριλιν Μονρό στον ρόλο Χόλι, τον οποίο υποδύθηκε η Όντρεϊ Χέπμπορν. Και όμως, οι σινεφίλ λάτρεψαν τη Χέπμπορν και τον Τζορτζ Πέπαρντ ιδίως στην τελευταία σκηνή όπου η Χόλι και ο Πολ μετατρέπουν ένα βροχερό δρομάκι της Νέας Υόρκης να μοιάζει πιο ρομαντικό και από το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Love Story (1970)
Μία ιστορία αγάπης που μας έκανε να πλαντάξουμε από το κλάμα και να απολαύσουμε κάθε στιγμή της. “Αγάπη σημαίνει να μην πρέπει να πεις ποτέ συγγνώμη” λέει η Άλι ΜακΓκρόου στον Ράιαν Ο’Νιλ, μία ατάκα που η ίδια η σταρ είχε ομολογήσει το 2010 στην Όπρα Ουίνφρεϊ ότι δεν βγάζει νόημα. Ωστόσο, εξήγησε ακριβώς για ποιον λόγο ο συμπρωταγωνιστής της είχε τρελάνει το γυναικείο φύλο: “Πρώτα απ’ όλα φιλάει τέλεια!” είπε και εμείς απολαμβάνουμε κάθε πλάνο της ταινίας.
Τα καλύτερά μας χρόνια (1973)
Κι αφού μιλάμε για δράμα, πώς να ξεχάσουμε τα “Καλύτερά μας Χρόνια” με τη χημεία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και της Μπάρμπρα Στρέιζαντ να κολάζει. Ένα δράμα για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες και για έναν έρωτα με άσχημη κατάληξη. Όμως κάθε φιλί καταγράφεται ως μοναδικό.
O Πρωτάρης
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον Πρωτάρη της κυρίας Ρόμπινσον. Η Αν Μπάνκροφτ παραδίδει μαθήματα έρωτα στον Ντάστιν Χόφμαν και ανάβει φωτιά στη μεγάλη οθόνη. Η σκηνή όπου ο Μπέντζαμιν Μπράντοκ φιλά την κυρία Ρόμπινσον για πρώτη φορά, περιείχε και αυτοσχεδιασμό του Ντάστιν Χόφμαν ο οποίος χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο ενώ γύριζαν αυτό το πρώτο φιλί.
Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι (1989)
Η ταινία του 1989 άλλαξε οριστικά το τοπίο στη ρομαντική κομεντί και υπήρξε η αφορμή για συζήτηση αν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Αλλά πέρα όλων αυτών, το φιλί επανασυμφιλίωσης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι αυτό που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο μέσα μας. Ο Χάρι λέει στη Σάλι: “Ήρθα εδώ απόψε επειδή όταν συνειδητοποιείς ότι θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου με κάποιον, θέλεις αυτό το υπόλοιπο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα”.
Pretty Woman (1990)
“Δεν φιλάω στα χείλη” διατείνεται η Βίβιαν στην αρχή της ταινίας προτού λυγίσει στη γοητεία του Έντουαρντ, γι’ αυτό ίσως αυτό το φιλί στη σκάλα εξόδου του διαμερίσματός της όταν ο Ρίτσαρντ Γκιρ σώζει ως αστραφτερός ιππότης την Τζούλια Ρόμπερτς, να έχει πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική αξία.
Ghost (1990)
Ένα φιλί από το… υπερπέραν. Η Ντέμι Μουρ φιλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας τον “νεκρό” σύντροφό της, Πάτρικ Σουέιζι και τα χαρτομάντιλα είναι απαραίτητα.
Σαμπρίνα (1954)
Μία από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας το φιλί της Όντρεϊ Χέπμπορν στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. H Σαμπρίνα,κόρη του σοφέρ ενός μεγιστάνα, πίστευε ότι ήταν ερωτευμένη με τον μικρότερο γιο του εργοδότη του πατέρα της, αλλά όταν επιστρέφει από το Παρίσι αντιλαμβάνεται ότι ο μεγαλύτερος αδερφός είναι εκείνος που αποτελεί το ερωτικό της ενδιαφέρον. Η ταινία διασκευάστηκε με πρωταγωνιστές τον Χάρισον Φορντ και την Τζούλια Όρμοντ το 1995.
H περιφρόνηση (1963)
Ο τίτλος στα γαλλικά είναι “Le Mépris,” και περιγράφει την ιστορία της διάλυσης ενός γάμου. Πρωταγωνιστές η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Μισέλ Πικολί και ο Τζακ Πάλανς. Ενώ η Καμίλ Ζαβάλ απομακρύνεται από τον σύζυγό της που συνεργάζεται για μια ταινία με τον Αμερικανό παραγωγό Τζέρεμι Πρόκος, γεννιέται ειδύλλιο ανάμεσα σε εκείνη και τον παραγωγό. Και πάνω απ’ όλα είναι η Μπριζίτ Μπαρντό.
Καζαμπλάνκα (1942)
“Φίλησέ με. Φίλησέ με σαν να είναι η τελευταία φορά” εκλιπαρεί η Ίσλα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) τον Ρικ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) και αυτός το κάνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953)
Ένα φιλί στην ακρογιαλιά όπως το κύμα παρασύρει τον Μπαρτ Λάνκαστερ και την Ντέμπορα Κερ έμελλε να αποτελέσει μία από τις πιο ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ήταν μόλις το 1953 και σίγουρα μία τέτοια σκηνή εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα τολμηρή. “Ποτέ δεν ήξερα ότι μπορεί να είναι έτσι. Κανείς δεν με έχει φιλήσει με τον τρόπο που το κάνεις εσύ” ομολογεί στον εραστή της η απογοητευμένη σύζυγος στρατιωτικού.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1968)
Ολίβια Χέσεϊ και Λέοναρντ Γουίτινγκ. Μία από τις πιο όμορφες σαιξπηρικές διασκευές και ερμηνείες. Ομολογούν την “αμαρτία” χείλη με χείλη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.