H Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την οποία την χαρακτήρισε ως το «τέλος του πολιτισμού».
Η κα Γλύκατζη – Αρβελέρ ανέφερε ότι έγινε βυζαντινολόγος ακριβώς λόγω της Αγίας Σοφίας και της συγκίνησης που ένιωσε η ίδια ως παιδί και η μητέρα της όταν την επισκέφτηκαν,
Η διακεκριμένη ιστορικός έκανε λόγο για το «παγκόσμιο σοκ» και την «παγκόσμια διαμαρτυρία» που προκάλεσε σήμερα το σόου του Ερντογάν και τη μουσουλμανική προσευχή στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή πηγαίνει πίσω την Τουρκία. «Είναι τόση η βαρβαρότητα από απέναντι, τόση η ασυδοσία και η αναλγησία για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας, είναι το τέλος του πολιτισμού. Έκανε ακριβώς ο Ερντογάν την αποστασιοποίηση του χώρου του, του προσώπου του, του λαού του από τον πολιτισμό και όχι μόνο τον δυτικό», είπε χαρακτηριστικά.
Κριτική στη Ρωσία
Η κα Γλύκατζη – Αρβελέρ στηλίτευσε τη Μόσχα για τη χλιαρή αντίδρασή της απέναντι στη βεβήλωση του μνημείου της Αγίας Σοφίας.
«Ενοχλήθηκα από τον Πούτιν», σημείωσε και εξιστόρησε πώς οι Ρώσοι εκχριστιανίστηκαν χάρη στην Αγία Σοφία, καθώς οι αντιπρόσωποί τους είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ όταν αντίκρισαν το εσωτερικό της που αποφάσισαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.
«Η Ρωσία είναι η μόνη ορθόδοξη χώρα που δεν υπέστη την ισλαμική κατοχή. Το 1917 ως τότε υπήρχε στην Οδησσό ένας τεράστιος σταυρός τον οποίο οι Ρώσοι προόριζαν για να τον βάλουν στην Αγία Σοφία όταν θα έπαιρναν την Πόλη. Αυτή η Πόλη χάθηκε αφού η Αγία Σοφία τούρκεψε, ο κόσμος ας προσέχει», ανέφερε σχολιάζοντας τη στάση της Ρωσίας.
«Η Αγία Σοφία μάς συνδέει όλους»
Η ιστορικός εκτίμησε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα ή η UNESCO δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω.
Τέλος, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ μίλησε για τη σημασία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο.
«Η εποχή μας εκδικείται αυτό που δεν μπορεί να κάνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά όχι απάνω σε ανθρώπους και πολιτισμούς αλλά απάνω στον πολιτισμό που εκφράζεται με τα μνημεία που είναι μνημεία συνοχής», ανέφερε.
Και υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία είναι ακριβώς ένα μνημείο συνοχής για εμάς τους Έλληνες. «Η Αγία Σοφία με την Πόλη συνδέουν αριστερούς και δεξιούς, νέους και γέρους, βόρειους και νότιους μέσω της μνήμης και τους θρύλους γύρω από την Αγία Σοφία», κατέληξε.