Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στις παλιές σταφιδαποθήκες της Πάτρας, που μετατράπηκαν σε ένα άκρως εντυπωσιακό θέατρο.
Είναι το θέατρο όροφως, το νέο κέντρο τεχνών στην Πάτρα, έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο φιλοθεάμον κοινό για πρώτη φορά το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Ο νέος χώρος που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου όπου βρίσκονταν κάποτε οι σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη, φιλοδοξεί να γίνει το νέο τοπόσημο πολιτισμού της πόλης.
Τα μεγάλα ανοίγματα που διατρυπούν το πέτρινο κέλυφος του κτιρίου, αφήνουν το φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό, ενισχύοντας την ιδέα για την ονομασία του χώρου ‘όροφως’
στο κέντρο της Πάτρας στις σταφιδαποθήκες του Βουρλούμη.
Η αρχιτέκτων Σοφία Δέλγα διαμόρφωσε τον χώρο, υιοθετώντας μια μινιμαλιστική προσέγγιση, επιδιώκοντας παράλληλα τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, διατηρώντας τη βιομηχανική αισθητική του χώρου. Τα μεγάλα ανοίγματα που διατρυπούν το πέτρινο κέλυφος του κτιρίου, αφήνουν το φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό, ενισχύοντας την ιδέα για την ονομασία του χώρου ‘όροφως’. Το φουαγιέ στραμμένο πρός τη θέα του θαλάσσιου τοπίου, υποδέχεται τους θεατές, συντροφεύοντάς τους με τις μελωδίες του πιάνου που δεσπόζει στον χώρο. Περνώντας στην πλατεία όπου διαθέτει θέσεις για 250 άτομα τουλάχιστον, τα όρια με τη σκηνή εξαϋλώνονται, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι αποτελεί μέρος της παράστασης.
Το θέατρο όροφως ως ένας πρωτοπόρος χώρος πολλαπλών δράσεων θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, μαθήματα θεάτρου, χορού, μουσικής, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλες οι δράσεις θα ενισχυθούν με την παρουσία σημαντικών συνεργατών και διδασκάλων όπως: Ιόλη Ανδρεάδη, Παναγιώτα Δερβίση, Νίκη Καρακώστα, Χρήστο Καρασαββίδη, Λούκια Μιχαλοπούλου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Ένκε Φεζολλάρι, κ.ά.
Το όραμα της Ελένης Καραμούζη του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το θέατρο όροφως, για έναν νέο χώρο που θα συνδράμει στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου, δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, χωρίς τη βοήθεια της εταιρείας Αστηρ. Οι κύριοι Παπανικολόπουλοι-Καυκαλιά στήριξαν το εγχείρημα, πιστεύοντας πως εν καιρώ δυσκολιών το φως μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι.
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 από τις 10:00-20:00 το θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να ενημερωθούν για τις επικείμενες παραστάσεις.
Η αυλαία ανοίγει με την παιδική σκηνή και το έργο ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη, σκηνικά-κοστούμια: Πάρης Λαλιώτης, παίζουν οι: Νίκη Καρακώστα, Έφη Κεραμίδα, Γιώργος Κομνηνόγλου.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις όπως: Κασσάνδρα, Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρήστος Τζιούκαλιας-Λουκία Μιχαλοπούλου, παίζει η Λουκία Μιχαλοπούλου. Η Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις της Ornela Vorpsi, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι με την Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη. Η κωμωδία της Σάρα Κέιν, Φαίδρας Έρως σε σκηνοθεσία-εικαστική άποψη της Αντζελας Μπρούσκου, παιζουν οι: Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τσιμάρας Τζανάτος, Νατάσα Εξηνταβελώνη. ΚΟΡΙΤΣ4ΚΙ4, σε σκηνοθεσία-κείμενο-μουσική επιμέλεια του Χρήστου Καρασαββίδη, παίζουν οι: Κρίστελ Καπερώνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Νάστια Βραχάτη κ.α. Το Έργο Σκηνικής Μουσικής Ρητορικής, Επί σκηνής, από τον Γιώργο Κουβαρά σε επιμέλεια της Γεωργίας Μανωλοπούλου, με τη συμμετοχή νέων της όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που πρώτη φορά συνεργάζεται με θεατρική σκηνή της Πάτρας.