Ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αυτοψίας, που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελούνταν από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ειδώλιο εντοπίστηκε ακέραιο από την αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη κοντά στο Ναό του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, καθώς το ένα κέρατο του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Έτσι, έγινε γρήγορα αντιληπτό.
Αποσπάστηκε από το μέρος αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε άμεσα στα εργαστήρια, όπου τη φροντίδα του ανέλαβαν οι συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πλέον βρίσκεται καθαρό και αναμένεται να ξεκινήσει ενδελεχής μελέτη από τους αρχαιολόγους, προκειμένου να εξεταστεί σε ποια χρονολογική περίοδο ανήκει και να χαρακτηριστεί τυπολογικά.
Με μία πρώτη εκτίμηση, το Υπουργείο αναφέρει ότι το καλοφτιαγμένο ειδώλιο, το οποίο βρίσκεται υπό άριστη κατάσταση, ίσως αποτελεί ένα από τα χιλιάδες αναθήματα, που έχουν αφιερωθεί στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο ιερό της Ολυμπίας κατά τη γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.).
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο ταύρος, όπως και ο ίππος θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού εώς και τη σύγχρονη εποχή. Αυτός είναι και ο λόγος, που δικαιολογεί τον ιδιαίτερο ρόλο του στη λατρεία των αρχαίων θεών. Αποτελούσε το αντικείμενο, το οποίο συνήθιζαν να αφιερώνουν οι πιστοί στους θεούς παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας, προκειμένου να εξευμενιστούν.
Όπως και δεκάδες ακόμα παρόμοια ειδώλια, που αναπαριστούν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, έτσι και το χάλκινο ταυράκι φαίνεται να αποτελεί προσφορά κάποιου πιστού. Μάλιστα, ίσως πρόκειται για προσφορά, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την ώρα κάποιας θυσίας, καθώς αυτό μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης, που φέρει στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του.
Μεγάλη συλλογή ειδωλίων από αυτά, που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα τέφρας στο βωμό του Διός, που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως, εκτίθεται σήμερα στη δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και δηλώνει τη σπουδαιότητα του Ιερού της Ολυμπίας ως πανελλήνιου κέντρου.
Συντήρηση χάλκινου ειδωλίου ταύρου από την Ολυμπία.